Чи запрацював режим «без паперів»: у яких випадках ЦНАПи не приймають Дію

15:40, 9 февраля 2022
Які є проблеми з оформленням закордонного паспорта за наданням е-документів.
Чи запрацював режим «без паперів»: у яких випадках ЦНАПи не приймають Дію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» раніше вже з’ясовувала, чи приймають у Центрах надання адміністративних послуг цифрові документи.

За легендою ми хотіли оформити закордонний паспорт. Менеджер служби підтримки Дії нам казав, що надати відповідні документи можна через функцію «шеринг» без необхідності сканування паперових аналогів.

Проте на гагачій лінії Київського ЦНАП відповіли, що обов’язковими для отримання послуги оформлення залишаються фізичні документи.

Тож на Diia.Summit ми запитали у першого заступника міністра цифрової трансформації Олексія Вискуба про причину відмови у прийомі е-документів.

Він розповів, що послуга оформлення закордонного паспорта надається засобами Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР).

«Проблема у тому, що цей реєстр для його безпеки працює у захищеній мережі - Національній системі конфіденційного зв’язку (НСКЗ). Це повністю закрита мережа, яка не має виходу в Інтернет. І в кожному ЦНАПі є виділене робоче місце, яке підключене до цього реєстру», - пояснив Вискуб.

За словами заступника, щоб цю останню послугу перевести на можливість надання з електронним паспортом, то потрібно зробити складну безпекову інтеграцію, коли паспорт від людини потраплятиме у цю захищену мережу.

«Коли приходять реєструвати бізнес, отримувати паспорт, то паспорт буде у системі ЦНАП переведений. А у випадку закордонного, то паспорт має бути поданий не у систему ЦНАП, а в ЄДДР у захищеній мережі», - додав Вискуб.

Тож, ця послуга залишається такою, де е-паспорт ще не інтегрований. Проте за словами Олексія, прийом е-документів для оформлення закордонного паспорта стане доступним цього року.

Нагадаємо¸ що у березні 2021 року парламент ухвалив закон, який прирівнює електронні паспорти до паперових. З 23 серпня закон набув чинності – і цифрові паспорти стали мати майже однакову юридичну силу наразі з паспортами-книжечками або ID-картками.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи дозволений допуск до органів держвлади за пред’явленням е-паспорта.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду