Чому на ВДНГ хочуть знищити павільйон для будівництва Президентського університету

14:16, 10 февраля 2022
Як пояснив плани щодо демонтажу архітектор, і які проблеми з будівництвом існують.
Чому на ВДНГ хочуть знищити павільйон для будівництва Президентського університету
Джерело фото: Youtube / Український кризовий медіа центр УКМЦ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16-го червня було ухвалено  концепцію реалізації проєкту «Президентський університет».

Він має започаткувати модель інноваційного освітньо-наукового хабу шляхом створення сучасного закладу завдяки концентрації найкращих матеріальних і людських ресурсів країни.

Зазначається, що навчальний процес у цьому університеті має початися з 1 жовтня 2023 року.

А вже нещодавно повідомлялося про демонтаж павільйону на ВДНГ, де проводили захід «Кураж Базар». А все через те, що на цьому місці планується побудувати університет.

Архітектор Президентського університету Віталій Молочко на публічному обговоренні на тему: «Розбудова або нищення? Чи пожертвують архітектурним ансамблем ВДНГ заради Президентського університету» пояснив, що елементи павільйону перебувають в аварійному стані.

«Цей павільйон збудований із порушенням технології монолітних робіт. Там було стікання бетону,  зараз оголена арматура несучих елементів. Дійсно, сама бетонна частина не є аварійною. Це третя категорія, вона непридатна до подальшої експлуатації. Її можна укріпити, виділити кошти, але це тільки плита-перекриття. Самі фасади є аварійними», - пояснив Молочко.

Він зазначив, що павільйон неможливо інтегрувати у створення нової будівлі університету.

Ми писали, що вже був оголошений тендер на реконструкцію на 380 мільйонів гривень, зокрема згаданого павільйону №19.

Та за словами Молочка, реконструкція передбачає демонтаж елементів, а в «даному випадку ці елементи демонтують в аварійному стані».

Заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій повідомила, що зараз роботи по демонтажу зупинені.

«Я можу з обережним оптимізмом привітати всіх з першою перемогою, бо насправді без публічного розголосу все руйнується і нічого не відбувається щодо збереження та поваги нашої спадщини», - заявила вона.

Анна також наголосила про проблему українського законодавства.

«Можна без проєкту будівництва, а просто маючи земельну ділянку вийти й нищити будівлю. Тому що у нас підготовчі роботи розділені окремо від будівельних робіт. Можна без проєкту це робити. У нас є таке прекрасне законодавство. Наші забудовники дуже легко можуть обкластися паперами, повигравати всі суди і розказати, що вони все робили у межах чинного законодавства», - заявила Кирій.

Також вона розкритикувала той факт, що задля будівництва університету не був проведений міжнародний архітектурний конкурс.

«Як обрати найкращу архітектуру? Чому ми не знаємо, яким чином обирається архітектор на цей об’єкт. А я наголошую, що має обиратися не архітектор, а архітектурна ідея. У нас в Законі «Про архітектурну діяльність» все ще залишилося положення про обов’язковість архітектурних конкурсів, але їх ніхто не робить», - заявила Анна.

Раніше «Судово-юридична газета» писала скільки грошей виділять на Президентський університет.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде