На обов’язкову трансляцію сесій місцевих рад може не вистачити грошей, — ГНЕУ

11:25, 14 февраля 2022
На обов’язкову трансляцію сесій місцевих рад та публікацію їхніх рішень може не вистачити грошей.
На обов’язкову трансляцію сесій місцевих рад може не вистачити грошей, — ГНЕУ
Джерело фото: Укрінформ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» може бути нереалізованим через недостатнє фінансування. Про це йдеться у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради.

Парламентські юристи нагадують, що законопроектом передбачається обов’язкове забезпечення трансляції засідань місцевих рад у мережі Інтернет в режимі реального часу та оприлюднення відповідних записів на офіційному вебсайті відповідної ради, надання публічної інформації шляхом відповіді на  запит, її оприлюднення і регулярне оновлення на єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Водночас у ГНЕУ наголошують, що не всі органи місцевого самоврядування мають відповідне обладнання, а отже, на реалізацію ініціативи потрібні значні фінансові ресурси. Однак в законопроекті відсутні джерела покриття видатків.

«Викликає сумнів, що наявні ресурси місцевих рад є достатніми для забезпечення реалізації всіх заходів, що пропонуються в проекті. Разом з цим до пропонованого проекту, всупереч вимогам ч. 3 ст. 91 Регламенту Верховної Ради України та ч. 1 ст. 27 Бюджетного кодексу України, не додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки)», - зазначається у висновку.

У зв’язку з цим управління сумнівається, що законопроект може набрати чинності на наступний день після опублікування, як це передбачено нормативним актом. Водночас профільний парламентський комітет пропонує схвалити ініціативу за основу.

Як писала «Судово-юридична газета», законопроектом 6401 про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» пропонується закріпити обов’язковість публікації додатків до рішень і проектів рішень місцевих рад, а також порядків денних постійних комісій; передбачено обов’язковість онлайн-трансляцій сесій місцевих рад; створюється відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальної громади; пропонується запровадити проведення кожні п’ять років суцільної інвентаризації всіх об’єктів комунальної власності територіальної громади; встановлюється обов’язок на сесіях місцевої ради використовувати виключно державну мову; усувається колізія щодо кворуму на засіданнях постійних комісій місцевих рад тощо.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду