Депутати хочуть заборонити водіям слухати музику в маршрутках

18:05, 17 февраля 2022
Так народні обранці хочуть боротися з «акустичним насильством».
Депутати хочуть заборонити водіям слухати музику в маршрутках
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17-го лютого на порядку денному Верховної Ради України був законопроект №3006 «Про внесення змін до статті 40 Закону України "Про автомобільний транспорт" (щодо заборони акустичного насильства)».

«Внесення законопроtкту викликане необхідністю захистити пасажирів громадського транспорту від акустичного насильства – трансляції навязливих звуків проти волі слухача», - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Творці акта вважають, що практика трансляції в салонах громадського транспорту голосних звуків – музики, фільмів, радіопрограм тощо – набула масового поширення. А це створює дискомфорт для багатьох пасажирів. 

Також зазначено, що протести проти «акустичного насильства» з боку пасажирів призводять до конфліктів між собою чи з водієм.

Проектом встановлюється заборона на трансляцію в салонах рейсових автобусів музики, звуку фільмів чи інших звукових сигналів, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів).

А водіям автобусів забороняється транслювати в салоні музику чи інші звукові сигнали без згоди всіх пасажирів.

Водночас Головне науково-експертне управління у своєму висновку зазначило, що чинне законодавство України не містить визначення поняття «акустичне насильство». Тому це не дозволяє повною мірою оцінити весь спектр відповідних відносин.

Також ГНЕУ вважає, що питання «створення шуму у салоні, зокрема, за допомогою технічних пристроїв» повною мірою можна віднести до порушення громадського порядку, яке може бути підставою для реалізації водієм автобуса права не допускати пасажира, який порушив громадський порядок, до поїздки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують видавати з народження сертифікат для отримання книг державною мовою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді