В Україні з’явиться реєстр цивільної вогнепальної зброї

11:58, 23 февраля 2022
Депутати у першому читанні схвалили законопроект про право на цивільну вогнепальну зброю.
В Україні з’явиться реєстр цивільної вогнепальної зброї
Джерело фото: icdn.lenta.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю», яким врегулювала її обіг та визначила, коли її можна застосовувати. За відповідне рішення проголосували 274 народних депутати.

Законопроектом встановлюються такі категорії цивільної вогнепальної зброї:

А – автоматична вогнепальна зброя;

В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С – короткоствольна вогнепальна зброя (за виключенням гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї);

D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

Буде запроваджений Єдиний державний реєстр цивільної вогнепальної зброї, його держателем буде Міністерство внутрішніх справ України. Інформація в Реєстрі має зберігатися довічно. Відомості щодо власника зброї та місця зберігання зброї знеособлюються через 10 років після припинення дії Посвідчення власника зброї. Володіння та користування зброєю без внесення відомостей до Реєстру заборонять.

Запроваджується посвідчення власника зброї. Зазначається, що  право на отримання Посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України та, зокрема:

- не мають медичних протипоказань до поводження зі зброєю;

- рішенням суду не позбавлені права на володіння вогнепальною зброєю або не обмежені в цьому праві.

Хто зможе отримати зброю

Право на отримання категорії зброї D та вихолощеної зброї отримають особи, які досягли 18-річного віку та пройшли відповідне навчання поводження зі зброєю та відповідають певним вимогам.

Право на отримання категорії зброї В отримають виключно особи, професійна діяльність яких пов’язана із ризиком, для захисту життя і здоров’я внаслідок можливого вчинення щодо них відповідних протиправних діянь, а саме судді, прокурори, поліцейські, приватні виконавці, приватні детективи, нотаріуси, адвокати, журналісти, працівники органів державного екологічного контролю, працівники спеціальних підрозділів органів охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а також особи, які обіймали посади у військових формуваннях та правоохоронних органах із закріпленням табельної вогнепальної зброї.

Зброю категорії Е легально зможуть отримати громадяни України, які досягли 25-річного віку та щодо яких відсутні відомості в Реєстрі про їх притягнення два та більше разів до адміністративної відповідальності за статтею 191 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил зберігання зброї).

Право на отримання категорії зброї С отримають спортсмени – громадяни України, які досягли 18-річного віку, що не рідше ніж два рази на рік брали участь у всеукраїнських або міжнародних спортивних змаганнях в складі збірних команд України та мають спортивне звання не нижче майстра спорту України з видів спорту, у правилах спортивних змагань яких передбачене використання спортивної вогнепальної зброї.

При цьому передбачається обмеження права користування зброєю. Зазначається, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець буде виносити постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування цивільною вогнепальною зброєю, пневматичною та охолощеною зброєю, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Крім цього, фізичні особи не отримають права набувати у власність цивільну вогнепальну зброю категорії А, аналогічне обмеження запроваджується і для юридичних осіб.

Фізичні особи отримують право набути цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси, компоненти бойових припасів, основні частини до неї та дозволені засоби зменшення гучності пострілу після отримання ними Посвідчення власника зброї з відповідною категорією зброї.

Юридичні особи зможуть придбавати цивільну вогнепальну зброю та набої для їх подальшого перепродажу (зброя для продажу) або для використання у власній господарській діяльності (зброя для експлуатації).

Юридичні особи, які мають ліцензію на торгівлю цивільною вогнепальною зброєю та набоями до неї, мають право на набуття для продажу цивільної вогнепальної зброї всіх категорій, окрім категорій А та С.

Музеям, які використовують зброю в якості експонатів, можна буде набувати у власність для експлуатації вихолощену, нейтралізовану, старовинну (антикварну) зброю, копії та репліки старовинної (антикварної) зброї.

Вогнепальну зброю категорії С, яка належить фізичним особам, за виключенням нагородної вогнепальної зброї, заборонять зберігати за місцем проживання чи іншого володіння власника та зобов’яжуть передавати на зберігання в стрілецький тир або стрільбище.

Коли можна застосовувати зброю?

Власники цивільної вогнепальної зброї, яка перебуває в цивільному обігу, можуть застосовувати наявну в них на законних підставах цивільну вогнепальну зброю для захисту життя, здоров'я і власності в стані необхідної оборони або крайньої необхідності. Застосуванню зброї має передувати чітко виражене попередження про це особі, щодо якої планується застосування зброї, за винятком випадків, коли зволікання в застосуванні зброї створює безпосередню небезпеку для життя власника зброї, інших осіб або може спричинити інші тяжкі наслідки. У разі, якщо нападних постраждає в результаті застосування зброї, особа, що її застосувала, зобовязана викликати поліцію.

При цьому буде заборонено застосовувати цивільну вогнепальну зброю, яка перебуває в цивільному обігу, щодо жінок з явними ознаками вагітності, осіб з явними ознаками інвалідності, неповнолітніх, коли їхній вік очевидний або відомий, за винятком випадків здійснення зазначеними особами збройного або групового нападу.

Полювання буде здійснюватися з цивільною вогнепальною зброєю категорій D або E, що належить іншій фізичній особі або користувачу мисливських угідь, лише у присутності власника цієї зброї або уповноваженого працівника користувача мисливських угідь, за яким закріплена ця цивільна вогнепальна зброя, за умови наявності у власника зброї чи уповноваженого працівника користувача мисливських угідь посвідчення власника зброї з отриманою відповідною категорією зброї та свідоцтвом про реєстрацію зброї на кожну одиницю зброї.

Чи дозволять носіння зброї?

Носіння цивільної вогнепальної зброї заборонять, окрім спеціально обумовлених випадків.

Носіння, використання цивільної вогнепальної зброї категорії С, D, Е дозволять під час заняття стрільбою (тренування), полювання чи проведення спортивних заходів у межах стрілецьких тирів, стрільбищ або стендів.

Носіння цивільної вогнепальної зброї категорій D, E дозволять у межах місця постійного зберігання зброї власником цієї зброї.

Носіння цивільної вогнепальної зброї категорій В та нагородної зброї дозволять, за винятком місць, де існує заборона перебування зі зброєю.

Власники цивільної вогнепальної зброї категорій С, D, E отримають право транспортувати її до місць постійного зберігання зброї, полювання, проведення спортивних заходів чи заняття стрільбою (тренування), до органів, що здійснюють періодичний огляд технічного стану та контрольний відстріл зброї, до органів Національної поліції України, до магазинів з продажу зброї та до майстерень з її ремонту.

Як писала «Судово-юридична газета», ЄСПЛ визнав, що використання зброї є небезпечним і держава має ефективно протидіяти цьому.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області