У «Слузі народу» пропонують запровадити мораторій на стягнення пені за комунальні послуги

07:30, 19 марта 2022
Не стягувати пеню пропонується на час воєнного стану і півроку після.
У «Слузі народу» пропонують запровадити мораторій на стягнення пені за комунальні послуги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат з фракції «Слуга народу» Анастасія Ляшенко зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №7136 «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги», яким пропонується встановити тимчасову заборону нарахування пені за несвоєчасну сплату комірного.

«Протягом всього строку дії в Україні воєнного стану та протягоми шести місяців після його скасування чи відміни, пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово- комунальні послуги не нараховується», - зазначається у проєкті.

Як зазначається у пояснювальній записці, реалізація проекту Закону дозволить захистити права та інтереси громадян, які в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, не мають можливості своєчасно оплатити рахунки за житлово- комунальні послуги.

Згідно до 26 статті закону «Про житлово-комунальні послуги» у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином. Крім того населення можуть відключити від комунальних послуг через борги.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада скасувала штрафні санкції за прострочення за споживчими кредитами.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду