Раді пропонують дозволити служити іноземцям у резерві Збройних сил за контрактом

11:40, 31 марта 2022
Контракт буде укладатися строком на 1 рік з можливістю продовження.
Раді пропонують дозволити служити іноземцям у резерві Збройних сил за контрактом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракцій більшості та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7230 про внесення змін до деяких Законів України щодо можливості для іноземних громадян укладати контракт про проходження служби у військовому резерві, що дозволить іноземцям на законних підставах вступати до територіальної оборони

Як зазначається у пояснювальній записці, з огляду на значну кількість іноземців, які бажають захищати Україну від російських окупантів необхідно законодавчо врегулювати можливість служити їм у резерві

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Закону України «Про основи національного спротиву» та Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якими:

1) встановити можливість для іноземців проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України або інших військових формувань. За словами авторів, це надасть іноземцям законну можливість вступати до територіальної оборони;

2) встановити, що для іноземців-резервістів строк, на який укладається контракт становитиме 1 рік. Передбачити, що якщо під час дії контракту, укладеного іноземцем, відбулося припинення або скасування воєнного стану, контракт іноземця-резервіста може бути розірвано достроково у зв'язку із завершенням дії воєнного стану (за бажанням іноземця-резервіста). Окрім цього, передбачити можливість автоматичного продовження строку дії контракту під час воєнного стану, якщо іноземець-резервіст не виявить бажання припинити службу у резерві.

Крім цього пропонується  поширити на іноземців-резервістів дію закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Зокрема, згідно до документу, Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) та члени їх сімей мають право не більше одного разу на рік на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів з пільговою оплатою вартості путівок у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України. Таким же правом користуються члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби. До таких членів сімей належать: батьки, дружина (чоловік), неповнолітні діти, а також діти - особи з інвалідністю з дитинства (незалежно від їх віку). Пільги, передбачені першим реченням абзацу першого цього пункту, надаються військовослужбовцям та членам їх сімей за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів. Військовослужбовцям при звільненні з військової служби за власним бажанням, через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, які мають вислугу 10 років і більше виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 25 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», група депутатів з фракції «Слуга народу» пропонують Верховній Раді зняти вікові обмеження перебування на військовій службі під час війни.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді