Відкриття доступу до Реєстру нерухомості: нотаріуси звернулися до держорганів стосовно забезпечення можливості вчинення дій

14:58, 24 апреля 2022
Що необхідно для відновлення ринку продажу нерухомості в Україні.
Відкриття доступу до Реєстру нерухомості: нотаріуси звернулися до держорганів стосовно забезпечення можливості вчинення дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Незабаром в Україні відновиться доступ нотаріусів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та з’явиться технічна можливість вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна.

Міністерство юстиції 20 квітня повідомило, що ринок нерухомості буде відкрито вже незабаром.

«Уряд погодив нормативний документ – великий, глобальний і значний, що стосується роботи реєстрів і нотаріусів під час воєнного стану.

Це означає, що вже протягом найближчого часу, найближчими днями буде відкритий ринок нерухомості та буде змога оформлювати значно більше реєстраційних дій, що стосуються юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із обмеженнями, пов’язаними з воєнним станом», - зазначає Мінюст.

Зауважимо, що документ наразі не опубліковано.

Як раніше зауважував міністр юстиції Денис Малюська, доступ буде наданий не всім нотаріусам.

Також будуть певні обмеження для власників. «Ми будемо пропонувати Кабміну встановити правило, що якщо майно придбав власник менш ніж місяць тому, - він його продати не може. Тобто нотаріус не зареєструє відчуження. Щоб не створювати ланцюжків добросовісних вигодонабувачів, в яких неможливо навіть через суд майно повернути», - сказав Малюська.

 Нотаріальна палата України звернулася до державних органів стосовно забезпечення можливості вчинення нотаріальних дій.

 «Для повноцінного відновлення можливості вчинення дій з нерухомістю, забезпечення прав громадян та бізнесу, Нотаріальна палата України звернулася до низки органів із проханням в максимально стислі терміни:

– до Мінрегіону – відновити роботу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва  та доступ до неї нотаріусів України;

– до Держгеокадастру – відновити роботу Державного земельного кадастру та доступ до нього нотаріусів України;

– до ФДМУ – відновити роботу Єдиної бази даних звітів про оцінку та доступ нотаріусів до неї;

– до Державної судової адміністрації України – відновити роботу та наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень та доступ до нього», - зазначили у НПУ.

 «Незабаром в Україні відновиться доступ нотаріусів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реанімується можливість вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна.

Впевнений у вівторок Кабмін проголосує відповідну постанову.

Але для повного і законного відновлення можливості вчинення дій з нерухомістю, забезпечення прав громадян та бізнесу, необхідне функціонування інших реєстрів, держателями яких є інши галузеві міністерства.

З цією метою публічно звертаюся до:

Мінрегіону - відновити роботу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та доступ до неї нотаріусів України

Держгеокадастру та міністра аграрної політики - відновити роботу Державного земельного кадастру та доступ до нього нотаріусів України

Фонду держмайна та  профільного голови комітету ВРУ Дмитра Наталухи - відновити роботу Єдиної бази даних звітів про оцінку та доступ нотаріусів до неї

МВС та Дениса Монастирського - відновити роботу демографічого реєстру

Друзі та колеги.

Від повноцінної роботи цих реєстрів залежить належний захист права власності в Україні який наші нотаріуси готові забезпечувати 24/7», - в свою чергу, підкреслив народний депутат від «Слуги народу» Ігор Фріс.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси