Ольга Оніщук розповіла про ключові зміни для бізнесу, впроваджені антирейдерським законом

14:31, 15 мая 2022
Створюється додатковий запобіжник для аграрного бізнесу, удосконалюється процедура підписання рішень загальних зборів учасників юридичної особи, запроваджується інформування в режимі реального часу про факт прийняття документів для проведення реєстраційних дій.
Ольга Оніщук розповіла про ключові зміни для бізнесу, впроваджені антирейдерським законом
Джерело фото: fb.minjust.official
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 12 травня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон «антирейдерський» законопроект 3774 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству. Зауважимо, що він поданий народними депутатами Ігорем Фрісом, Галиною Янченко, Андрієм Костіним, Володимиром Ватрасом та ін. ще у липні 2020 року і з тих пір зазнав суттєвих змін.

Законопроект прокоментувала екс-заступник міністра юстиції Ольга Оніщук, яка брала участь у розробці ідеї законопроекту:

«Парламент ухвалив важливий антирейдерський закон. Зараз пригадую, як ці зміни «народжувалися».

Два роки тому була зібрана потужна команда експертів (фахівців Мін’юсту, парламентарів, нотаріусів, адвокатів, представників професійних бізнес-асоціацій та громадських організацій), до роботи яких була залучена і я, а вже влітку 2020 року ми презентували проєкт №3774.

Додаткові антирейдерські запобіжники створювалися у мирний час, утім сьогодні  такі новації як ніколи на часі, особливо для суб’єктів господарювання. 

Переконана, що в умовах воєнного стану потрібно максимально оптимізувати і стимулювати роботу бізнесу, захищаючи підприємців не тільки від воєнної агресії, але й від можливих рейдерських атак і шахрайських схем.  

Друзі, поки ми чекаємо на офіціалізацію і публікацію закону, аби проаналізувати фінальну версію тексту, розкажу про деякі деталі.

Назву важливі зміни для власників бізнесу.

1) Створюється додатковий запобіжник для аграрного бізнесу. Передбачається, що правочин про розірвання договору оренди (суборенди) землі сільськогосподарського призначення, за яким орендарем (суборендарем) є юридична особа публічного права (крім акціонерного товариства, повного та командитного товариства), визнається значним, тобто таким,  що потребує попереднього прийняття загальними зборами учасників або іншим вищим органом такої юрособи рішення про надання згоди на його вчинення.

При цьому презюмується, що такий  антирейдерський захід є добровільним: суб’єкт господарювання може відмовитися від нього, прямо передбачивши в своєму статуті, що такий правочин не є значним.

2) Удосконалюється процедура підписання рішень загальних зборів учасників юридичної особи: передбачається, що протокол зборів стосовно зміни керівника, у разі якщо для прийняття такого рішення достатньо голосів не більше 10 осіб, підписується учасниками (їх представниками), які голосували за таке рішення та кількості голосів яких достатньо для прийняття рішення.

Як і в попередньому випадку, в суб’єктів господарювання залишиться вікно можливостей: у своєму статуті вони можуть передбачити інший порядок. Зазначу, що рейдерська атака шляхом незаконної зміни керівника бізнесу —  це класична і досить поширена схема захоплення підприємства.

3) Запроваджується інформування в режимі реального часу представників бізнесу засобами телекомунікаційного зв’язку (за умови, що відповідна контактна інформація наявна у реєстрі) про факт подання/прийняття  документів для проведення реєстраційних дій щодо юридичної особи та про факт проведення реєстраційних дій з повідомленням відповідних актуальних відомостей з Єдиного державного реєстру юросіб, ФОПів та громадських формувань.

Така опція дозволить тримати руку на пульсі будь-яких змін, що можуть відбутися з правами в реєстрі, і в разі чого, оперативно відреагувати на можливі реєстраційні маніпуляції. 

4) Ліквідується процедура зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань, яка нерідко використовувалася для створення «завісів» реєстру — блокування проведення реєстраційних дій на 15 календарних днів.

Таке блокування фактично «знерухомлювало»  власника бізнесу і не дозволяло провести реєстраційні дії, що могло зіграти на руку замовникам атаки», - зауважила вона.

Раніше ми описували новації, на які звернув увагу директор департаменту Міністерства юстиції - керівник Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді