Запрацював новий механізм розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між місцевими бюджетами

10:35, 18 мая 2022
Обсяг зарахованого до бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів буде залежати від актуальності адрес господарських об’єктів, на які зареєстровані РРО.
Запрацював новий механізм розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між місцевими бюджетами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням Уряду затверджено новий механізм розподілу акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів між бюджетами місцевого самоврядування. Йдеться про постанову Кабінету Міністрів України від 3.05.2022 № 515 «Деякі питання зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах». Такі зміни запроваджені у зв’язку з новаціями у справлянні цього податку, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914.

Принцип цього механізму полягає в тому, що акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів розподіляється між бюджетами місцевого самоврядування за частками, які визначаються ДПС щомісяця пропорційно до обсягів вартості реалізованої суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнової продукції на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі програмних.

Отже, як відмічає Державна податкова служба, обсяг зарахованого до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів буде залежати від актуальності адрес господарських об’єктів, на які зареєстровані РРО, у т. ч. ПРРО, та повноти відображення обов’язкових реквізитів у відповідних графах розрахункових документів, зокрема, кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД.

Тому для забезпечення отримання бюджетами місцевого самоврядування належних сум акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та запобігання виникненню зайвих підстав для фактичних перевірок суб’єктів господарювання ДПС просить платників податків звернути увагу на необхідність правильності заповнення всіх реквізитів розрахункових документів та реєстраційних даних.

«Многие задают вопросы о необратимых процессах, которые сегодня происходят на рынке подакцизных товаров.

Ничего удивительного.

В то время как одна часть бизнеса (производители водки и табака) из-за войны платит акциз наперед, другая часть (некоторые производители и розница) из-за войны ушла полностью в тень, «зарабатывая» на сверхприбыльном, а иногда дефицитном товаре, дополнительную маржинальность от неуплаченных налогов.

Выходя из оцепенения и одновременно очищая ряды, акцизный департамент налоговой жестко пресекает подобные проявления, нарываясь, с одной стороны, на подкрепленную очевидными, собранными в процессе уклонения, аргументами, критику бизнес-активистов, подменяющих лозунгами о либерализме банальное преступление. А с другой стороны, просто выполняя свою работу. Как в Германии, Франции, Польше и Литве, которые не будучи якобы противниками либерализма не позволяют даже близко себе в мир то, что некоторые страны позволяют себе в войну», - зазначив голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев.

Нагадаємо, раніше він розповів, як під час війни зможуть перевіряти підприємців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді