Стало відомо, чому суд заборонив діяльність партії Мураєва

12:05, 22 июня 2022
Як зазначається у рішенні лідер партії «Наші» Євген Мураєв відстоює позицію країни-окупанта, а політична сила не спростовувала думки свого лідера.
Стало відомо, чому суд заборонив діяльність партії Мураєва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції опублікувало рішення Восьмого апеляційного адміністративного суда міста Львів про заборону діяльності партії «Наші», яку очолює Євген Мураєв.

Як зазначається у рішенні суду в рамках кримінального провадження No22022101110000102 від 28.04.2022 були задокументовані етери українського інформаційного телеканалу «НАШ», на яких Євген Мураєв відкрито заперечував участь російських військових формувань на Донбасі, виправдовував антиукраїнську діяльність та пропаганду країни- агресора.

У результаті Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Мін'юсту було проведено комплексну судову психолого- лінгвістичну експертизу No 11163/11164/22-61 від 24.05.2022, якою було доведено, що у публічних виступах Є. Мураєва присутні: заперечення збройної агресії РФ проти України та здійснення політичної пропаганди в інтересах держави-агресора, а також надання допомоги РФ у проведенні підривної діяльності проти України.

Крім цього у рішенні суду  зазначається, що на другий день українсько-російської війни Мураєв у Телеграм зазначив що Україні доведеться капітулювати і він давно пропонував дати воду в Крим і розійтися мирно з невизнаними самопроголошеними республіками на Донеччині і Луганщині. Політик вказує: «Они получили свою войну и Минск-3 будет уже совсем другим. Если будет»

Суд доходить висновку, що «проросійськи налаштований лідер політичної партії «Наші» Мураєв Євгеній Володимирович відстоює позицію країни-агресора щодо федералізації України, припинення військового конфлікту на Донбасі у вигідному для РФ руслі та капітуляції України у російсько-українській війні».

При цьому у рішенні наголошується, що відповідно до статуту партії «Наші» членство в партії несумісне з діями та висловами спрямованими на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, підрив безпеки держави. Однак за даними суду жодних стягнень до Мураєва застосовано не було і ніхто з партійців не спростував висловлювання лідера.

«Таким чином, з урахуванням наведеного вище, в діях Партії та її учасників (очільників) вбачається виправдування окупаційних дій Російської Федерації українським політиком у медійному просторі, що є неприпустимим та свідчить про діяльність, яка заборонена згідно зі статтею 5 Закону України «Про політичні партії в Україні», оскільки останні спрямовані на завдання шкоди державній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України», - наголошується в рішенні.

Крім цього оприлюднено рішення про заборону Соціалістичної партії України. Серед причин заборони партії, яку очолював екс-спікер Олександр Мороз та членом якої був екс-генпрокурор Юрій Луценко, зазначено підозру у пособництві окупантам з боку низки членів партії.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність низки політичних сил серед яких партії Шарія, ОПЗЖ. Слід зазначити, що практично всі партії окрім ОПЗЖ проігнорували суди щодо власної заборони.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді