Україна розпочне комерційний експорт електроенергії до ЄС – названо дату

17:33, 28 июня 2022
Повідомляється, що початковий обсяг експорту становитиме 100 МВТ та поступово буде зростати.
Україна розпочне комерційний експорт електроенергії до ЄС – названо дату
Джерело фото: depositphotos.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна з 30 червня розпочне комерційний експорт електроенергії до Європи. Про це на сторінці у Facebook повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Початковий обсяг експорту 100 МВт, і обсяги збільшуватимуться поступово, після щомісячної оцінки ENTSO-E(Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії) впливу на європейську енергосистему»,  - зазначив міністр.

За словами Галущенка, технічно наша енергосистема вже зараз може забезпечити до 1690 МВт потужності для експорту. Після здійснення додаткових технічних заходів пропускна спроможність для продажу електроенергії за кордон може зрости до 4-5 ГВт.

Міністр додав, що всі генеруючі компанії матимуть рівний доступ до експортної торгівлі електроенергією завдяки прозорим аукціонам.

Поступове збільшення експорту електроенергії приноситиме нашому енергоринку кошти, які необхідні для стабілізації його фінансового стану. Європейські країни, своєю чергою, отримають змогу забезпечити більш стабільне енергопостачання та, що найважливіше, замістити російські енергоресурси.

Як додали в НЕК «Укренерго» ENTSO-E визнало, що компанія разом з операторами Румунії, Словаччини та Угорщини виконали всі шість необхідних технічних передумов для запуску експорту електроенергії.

Зазначається, що на першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах і буде обмежена обсягом до 100 МВт, а також підлягатиме щоденному аналізу. При цьому наразі розподіляються лише перетини в напрямку Румунії. Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії відбувається 28 червня, з днем постачання на 30 червня.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», з 4 червня «Енергоатом» постачатиме електроенергію до Молдови.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси