Нацбанк остаточно скасовує обмеження на імпорт товарів

15:20, 8 июля 2022
З 9 липня бізнес може імпортувати будь-які товари. Обмеження на імпорт послуг буде збережено.
Нацбанк остаточно скасовує обмеження на імпорт товарів
Джерело фото: dtkt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк з 9 липня скасовує обмеження на переказ коштів за операціями з імпорту товарів, які класифікуються в товарних групах 01 – 97 УКТ ЗЕД згідно із законом “Про Митний тариф України”, що дозволить бізнесу імпортувати будь-які товари. Відповідне рішення закріплене постановою Нацбанку №142 від 7 липня.

Згідно з документом регулятор дозволив здійснювати переказ коштів за будь-яку імпортовану продукцію.

При цьому регулятор з 11 липня  скорочує граничний термін використання придбаної валюти для розрахунків резидентами з 10 до 2 днів  

Відповідне обмеження не поширюється, зокрема, на купівлю валюти:

    для проведення резидентами мобілізаційних та інших заходів, визначених законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки та оборони;

    державними органами, уповноваженими згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування;

    Державною казначейською службою України;

    на підставі окремих рішень Національного банку, що приймаються на підставі звернень Кабінету Міністрів України, міністерств, Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України.

Постанова також передбачає збереження обмежень на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту послуг зберігатимуться.

Цим же документом Національний банк з 9 липня розширює строки розрахунків за експортно-імпортними операціями зі 120 до 180 днів. Як зазначили у прес-службі НБУ вказане рішення покликане підтримати українські підприємства шляхом збільшення їх можливостей в умовах логістичних проблем під час експорту та імпорту продукції, що виникли через війну.

Таким чином, обмеження на імпорт товарів в Україну з 9 липня остаточно скасовані. При цьому в НБУ зазначають, що до переліку критичного імпорту входили 90% товарів, тому не очікують суттєвого впливу на курс цього рішення.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні уряд ухвалив постанову, якою скасовано обмеження імпорту товарів в Україну. 24 лютого уряд схвалив постанову про перелік товарів критичного імпорту, яким встановлювався вичерпний перелік продукції, на купівлю якого, бізнес міг придбати валюту на міжбанківському валютному ринку. Ця постанова систематично переглядалася. До переліку серед іншого входили: молочна сироватка, пшениця, солод, олія кокосова та рапсова, жири та олії, маргарин, кондитерські вироби з цукру та какао-боби, готові харчові продукти для немовлят та дітей молодшого віку, азотні, фосфорні та калійні добрива, фарби та лаки, костюми хімзахисту, посудомийні машини, мобільні wi-fi системи широкосмугового доступу, Послуги з монтажу обладнання, послуги з пуску в роботу обладнання, рекламна діяльність.

Крім цього до переліку, серед іншого входили свійську птицю, яйця птахів у шкаралупі, кукурудза, насіння соняшнику подрібнене або неподрібнене.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде