Одна из кандидаток в ВСП выступила на съезде, находясь в США, куда уехала в начале боевых действий

16:27, 11 января 2023
Судья в отставке Светлана Круговая, претендующая в новый состав ВСП, не смогла лично прибыть на съезд судей, потому что находится с семьей в США.
Одна из кандидаток в ВСП выступила на съезде, находясь в США, куда уехала в начале боевых действий
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 января Съезд судей Украины продолжает свою работу. Пока кандидаты в Высший совет правосудия провозгласили свои речи.

Среди кандидатов – судья Харьковского апелляционного суда в отставке Светлана Круговая. Судья отметила, что членами ВСП должны работать настоящие профессионалы, которые должны эффективно решать проблемы судебной власти. Кандидат выступила на съезде по видеоконференцсвязи, как и во время информационного марафона в декабре 2022 года.

Дело в том, как оказалось, что Светлана Круговая с семьей находится в США, куда уехала после начала агрессии РФ.

Нагадаємо, що громадські активісти негативну інформацію щодо кандидатки не надали.

Втім, за інформацією ЗМІ, син судді Дмитро Круговий був бізнес-партнером члена Громадської ради доброчесності Леоніда Маслова у 5 компаніях. Це вдалося з’ясувати ЗМІ під час конкурсу до Верховного Суду, на посаду судді якого Світлана Кругова йшла кандидатом, а Леонід Маслов, як член ГРД, брав участі у перевірці доброчесності кандидатів.

Зокрема, як писав портал «Букви: «Співзасновником у низці компаній разом із екс-членом ГРД Масловим виступає Круговий Дмитро Сергійович, мати якого Світлана Кругова є суддею Апеляційного суду Харківської області, а батько Сергій Круговий – чиновником Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Примітним є ще й той момент, що Леонід Маслов був членом атестаційної комісії в Харківській області для атестації вищого керівного складу ГУНП — тобто, ймовірно, міг атестувати батька свого компаньйона.

Фірма Леоніда Маслова «Сенс Консалтинг», серед іншого, займалася представництвом підприємств у судах.

І ще один дуже цікавий момент – суддя Світлана Кругова подала документи для участі у конкурсі до Верховного Суду та допущена до кваліфікаційного іспиту. І в цьому ключі нагадаємо, що Леонід Маслов є членом Громадської ради доброчесності, завданням якої є аналіз кандидатів у Верховний суд на предмет відповідності критеріям етики та доброчесності».

Аналогічна інформація зазначається у матеріалі «Антикор».

9 вересня 2021 року на засіданні Вищої ради правосуддя було схвалено заяву судді Світлани Кругової про відставку.

При цьому, як писав портал «Kharkiv Today», перед відставкою Світлана Кругова задекларувала отримання майже 3 млн грн винагороди.

«Декларація охоплює період із 1 січня по 9 вересня. За цей час зарплата судді Кругової у Харківському апеляційному суді склала 2 997 015 гривень. Суддя задекларувала майно, придбане минулого року: квартира у Харкові вартістю 1,2 мільйона гривень (належить синові), Mazda CX-5 2019 року випуску (945 тисяч гривень, належить чоловіку) та Mazda CX-5 2020 року випуску (760 тисяч гривень , власник - син). Також у декларації зазначено кредит у розмірі 472 535 гривень, який взяв у травні минулого року чоловік судді. Крім нового майна, суддя має придбане раніше — квартиру в Харкові, земельну ділянку та дачний будинок у Люботині (Харківська область), її син — два офіси в Харкові, Mazda 2 і 3», - зазначається у статті.

Крім того, після того, як через ковід рішенням влади було обмежено суддівську винагороду, суддя Світлана Кругова звернулася із позовом щодо виплати суддівської винагороди у повному розмірі.

«Зобов`язати Харківський апеляційний суд нарахувати та сплатити судді Харківського апеляційного суду суддівську винагороду за період з 18 квітня 2020 року до 27 серпня 2020 року без застосування обмеження, встановленого статтею 29 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік», на підставі статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів" у розмірі 571 966 грн», - йдеться у рішенні суду.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України