Пострадавшее от обстрела помещение до сих пор не отремонтировано, нет работающей оргтехники, оклады аппарата – 5400 грн: чего суды Николаева ждут от ГСА

13:19, 26 апреля 2023
Как на самом деле работают суды Николаевской области, и почему о цифровизации правосудия пока можно только мечтать.
Пострадавшее от обстрела помещение до сих пор не отремонтировано, нет работающей оргтехники, оклады аппарата – 5400 грн: чего суды Николаева ждут от ГСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», суды Николаевской области рассказали о проблемах, с которыми обращаются в ГСА Украины и в ТУ ГСА, и есть ли на них ответная реакция.

Зокрема в. о. голови Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Олег Вуїв розповів, що архів суду, який розташований в підвальному приміщення взагалі перебуває в непридатному для використання стані, в ньому надмірна вологість, що призводить до пошкодження справ.

Крім того, через несправність жолобів водовідення під час дощу, вода стікає по стінам. Суд неодноразово звертався до ТУ ДСА у Миколаївській області та ДСА України із питаннями щодо забезпечення належних умов для здійснення правосуддя, але питання так і залишилося невирішеним.

Голова Корабельного районного суду Миколаєва Яна Чернявська пояснила, що суд досі чекає на ремонт після пошкодження вибуховою хвилею від обстрілів. Детальніше з відповідями судів можна ознайомитися за посиланням.

Вже після публікації попереднього матеріалу «Судово-юридичній газеті» надійшли відповіді й від інших судів. І, як вони показують, ситуація там не краща.

Так, голова Заводського районного суду Миколаєва Жанна Павлова повідомила «Судово-юридичній газеті», що будівля суду постраждала внаслідок ворожих артилерійських та ракетних обстрілів.

Однак частину ремонтних робіт по ліквідації наслідків руйнувань досі не проведено, незважаючи на неодноразові звернення як до ТУ ДСА України в Миколаївській області, так і до ДСА України.

Також у суді спостерігається значний кадровий дефіцит серед працівників апарату суду, що зумовлено зокрема низьким рівнем оплати праці. Чисельність працівників суду по штату – 70 осіб, але фактично працює – 47.

Звернення суду до ДСА України також стосувалися низького матеріального забезпечення (заробітної плати) працівників апарату, але вказана проблема вирішена не була. 

Бюджетні пошти на здійснення правосуддя виділяються на мінімально допустимому рівні. Таку ж відповідь раніше надала більшість судів Миколаєва.

Крім того, комп’ютерна техніка у суді відпрацювала свій ресурс та морально застаріла. Вона постійно виходить з ладу.

Суд постійно направляє до ТУ ДСА в Миколаївській області звернення про необхідність матеріально-технічного забезпечення, однак значна частина звернень залишається незадоволеною.

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області в особі голови суду Тетяни Літвіненко повідомив, що у 2021 році був проведений поточний ремонт приміщень. Однак у суді склалась надзвичайно складна ситуація з комп’ютерною та оргтехнікою. Вказане обладнання сильно зношене та практично не може ефективно працювати.

«Останній раз комп’ютерна техніка надавалася у 2018-2019 роках в кількості 5 одиниць. А до цього – у 2013-2016 роках.

Більша частина комп’ютерів технічно застарілі для виконання своїх задач і вимог програмного забезпечення для документообігу суду. Комп’ютерні миші та клавіатури на 40% неповнофункціональні.

З копіювально-друкарською технікою ситуація ще гірша. Практично вся оргтехніка потребує повної заміни або серйозного ремонту. Ефективність роботи вкрай низька.

В результаті цього, деякі судді та працівники апарату суду взагалі не забезпечені друкарської технікою і вимушені використовувати техніку, закріплену за іншими співробітниками, що набагато збільшує навантаження та швидкий вихід з ладу.

Вкрай складна ситуація склалася в канцелярії суду – багатофункціональний пристрій, придбаний у 2013 році, і вже відпрацював свій ресурс. Відсутність потужної друкарської техніки при наявному навантаженні практично унеможливлює роботу канцелярії суду. Також потребують ремонту протяжні сканери», - зазначили у суді.

Крім того, у суді «дихають на ладан» системи відеоконференцзв’язку.

«Загальний стан забезпечення комп’ютерною та оргтехнікою вкрай незадовільний»,  зазначили у суді.

Також голова суду розповіла, що заробітна плата секретарів суду, секретарів судових засідань та інших працівників апарату виплачується з доплатою до мінімальної зарплати.

«Як приклад, посадовий оклад секретаря судового засідання, провідного спеціаліста становить 5420 грн;

Секретаря суду, судового розпорядника – 5370 грн, і це посадові оклади держслужбовців! При цьому для роботи на зазначених посадах вимагається наявність вищої юридичної освіти, передбачено зайняття посади за конкурсом, поширюються обмеження та заборони, передбачені законами», - підкреслила Тетяна Літвіненко.

В. о. голови Єланецького районного суду Наталія Чернякова зазначила, що у суді працює лише 1 суддя (по штату має бути 3). Капітальні ремонтні роботи за останні два роки в Єланецькому районному суді не проводилися.

«Вважаю, що бюджетні кошти для здійснення правосуддя виділяються в мізерному розмірі, що задовольняє потреби суду на низькому рівні.

Заробітна плата суддям та працівникам апарату суду виплачується стабільно, але розмір заробітної плати працівників апарату суду, а особливо державних службовців категорії В та службовців, не задовольняє навіть примітивних потреб людини для виживання, адже розмір посадового окладу державного службовця категорії В, а особливо під категорії В3, нижчий мінімальної заробітної плати», додала вона.

В. о. голови Казанківського райсуду Миколаївської області Христина Іщенко розповіла, що суд неодноразово звертався до ТУ ДСА в Миколаївській області щодо укріплення будівлі суду, зали судових засідань потребують ремонту, оргтехніка у суді застаріла.

Фінансування на обслуговування та заправку картриджів зменшилася у рази порівняно з минулим роком.

У Снігурівському районному суді Миколаївської області розповіли, що під час окупації міста у період з 19.03.2022 до 10.11.2022 у приміщенні суду проживали військові країни агресора, майно частково викрадено та пошкоджено. Так, викрадено серверне обладнання, майже вся комп’ютерна техніка, пошкоджено локальну мережу автоматизованої системи документообігу суду, електричну проводку, котел електричного опалення, міжкабінетні двері та вікна, пошкоджено та викрадено частину меблів тощо.

Для забезпечення заходів по відновленню роботи апарату суду з 26.12.2022 припинено простій для керівника апарату суду.

Відповідно до подань суду територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Миколаївській області вжито заходи спрямовані на забезпечення відновлення роботи суду.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 30.03.2023 № 283/0/15-23 «Про відновлення роботи Снігурівського та Березнегуватського районних судів Миколаївської області, територіальну підсудність яких змінено» роботу суду відновлено з 1 квітня 2023 року. Простій для працівників апарату суду припинено.

«Але за браком фінансування залишаються невирішеними питання ремонту системи опалення, забезпечення в достатній кількості комп’ютерами та оргтехнікою.

На даний час проводити судові засідання можливо в одному залі судового засідання, три зали судового засідання потребують проведення ремонту та облаштування меблями, системами звукозапису та відеоконференцзв’язку.

Загалом будівля суду потребує проведення реконструкції та капітального ремонту для облаштування камер для підсудних, кімнат для роботи адвокатів, розташування інших приміщень передбачених ДБН України В.2.2-26:2010 «Будинки і споруди «Суди». Зазначене питання неодноразово порушувалось судом, але за браком бюджетних коштів також тривалий час залишається невирішеним.

Тривалий час залишається проблемним питання низького матеріального забезпечення працівників апарату суду. Спостерігається відтік професійних та кваліфікованих кадрів. Так, у квітні 2023 року звільнилось п’ять працівників апарату суду (секретар судового засідання, старший секретар суду, два секретаря суду, консультант суду). На даний час у суді дев’ять вакантних посад державної служби», - зазначили у суді.

Голова Миколаївського окружного адміністративного суду Віталій Брагар повідомив, що Миколаївський ОАСК на постійній основі звертається до ДСА України стосовно забезпечення належних умов функціонування суду. І у відповідь ДСА вживає всіх заходів на відповідні звернення. В цілому, цей суд забезпечений на належному рівні, підкреслив голова.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду