Адвокати, змагайтеся: соцмережі висловились щодо скасування адвокатської монополії

18:28, 2 сентября 2019
Користувачі обговорюють законопроект про скасування адвокатської монополії.
Адвокати, змагайтеся: соцмережі висловились щодо скасування адвокатської монополії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що 29 серпня, в день першого засідання Верховної Ради 9-го скликання, Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії).

Відповідно до Конституції України представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах здійснюватиметься виключно прокурором або адвокатами, а штатні юристи втратять свої повноваження на представництво, за винятком малозначних справ та випадків самопредставництва юридичної особи.

Спроба зупинити впровадження адвокатської монополії на останньому етапі реалізації цієї конституційної зміни може бути розцінена як відступ від демократичних цінностей, рекомендацій Венеціанської комісії та матиме наслідком погіршення ефективності судового захисту законних прав та інтересів громадян та юридичних осіб. 

Так, з Конституції виключається положення про представництво інтересів фізичних та юридичних осіб в цивільних, адміністративних і господарських процесах виключно адвокатами. Монополія залишиться тільки в кримінальних справах. Також скасовано підпункт 11 пункту 16-1 Розділу ХV «Перехідні положення» Конституції, яким поступово впроваджувалася адвокатська монополія в судах різних рівнів.

Адвокати прокоментували законопроект Президента: «Ліквідувати адвокатську монополію — це поступатися правами людини». 

«Основними цілями адвокатської монополії є не надання привілеїв адвокатам, а створення системи надання кваліфікованої юридичної допомоги, об’єднання розрізненого ринку юридичних послуг в єдину регульовану професію, яка підпорядковується загальним професійним і етичним вимогам, обмеження доступу на ринок і виключення з ринку недобросовісних учасників.

Виключне право членів незалежної та самоврядної адвокатури представляти інтереси учасників судових процесів характерно для розвинених правових країн. Україна у цьому питанні взяла на себе зобов’язання відповідати таким стандартам та виконувати ці вимоги».

Головний редактор «Судово-юридичної газети» Наталя Мамченко у Facebook запропонувала приєднатись до обговорення питання: «Чому Зеленський вніс законопроект про скасування адвокатської монополії?»

Новина викликала резонанс. Адвокати та користувачі прокоментували законопроект про скасування адвокатської монополії.

 

 

Також повідомлялось, що асоціація правників України висловлює занепокоєння можливістю скасування виключного права адвокатів на представництво у судах, передбаченого у проекті закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси