Cкасування адвокатської монополії — загроза належному захисту прав громадян

18:14, 29 августа 2019
Cпроба зупинити впровадження адвокатської монополії може бути розцінена як відступ від демократичних цінностей.
Cкасування адвокатської монополії — загроза належному захисту прав громадян
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (реєстраційний номер 1013). Суб’єктом законодавчої ініціативи є Президент України, законопроект визначений як невідкладний. Наразі повний текст законопроекту та супровідних документів відсутні.

НААУ наголошує на тому, що 2016 року внесення змін до Конституції України стосовно виключного права адвокатів на представництво в судах було здійснено у повній відповідності до європейських демократичних практик. Зокрема, запровадження такої норми має підвищити якість правової професійної допомоги, яку, відповідно до Конституції, надає адвокатура.

Нагадаємо, законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) (реєстраційний номер 3524) був розроблений із залученням представників різних політичних сил, громадськості, вітчизняного та міжнародного експертного середовища, у тому числі й експертів Європейської Комісії «За демократію через право». Текст законопроекту, підготовлений конституційною комісією, отримав загалом схвальну оцінку експертів Венеціанської Комісії, що засвідчено її Попереднім висновком у документі CDL-PI(2015)016 від 24 липня 2015 року. 23 жовтня 2015 року на 104-му пленарному засіданні Венеціанської Комісії було ухвалено Остаточний висновок (документ CDL-AD(2015)027), в якому зазначається, що «остання версія змін до Конституції України, підготовлена Робочою групою Конституційної Комісії з питань правосуддя, є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки».

Конституційна Комісія у напрацьованому проекті врахувала всі ключові рекомендації Венеціанської Комісії, а також включила до нього пропозиції, отримані під час численних широких громадських та експертних обговорень, що відбулися, зокрема, в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Івано-Франківську і в яких взяли участь понад 500 експертів. До проекту увійшла значна частина рекомендацій, що були надіслані безпосередньо до Конституційної Комісії.

В такому контексті спроба зупинити впровадження адвокатської монополії на останньому етапі реалізації цієї конституційної зміни може бути розцінена як відступ від демократичних цінностей, рекомендацій Венеціанської комісії та матиме наслідком погіршення ефективності судового захисту законних прав та інтересів громадян і юридичних осіб. Ця реформа була результатом консолідованих зусиль правничого товариства, законодавців, міжнародних інституцій, та стала  одним із найбільш вдалих компонентів законодавчих змін у системі правосуддя.

Національна асоціація адвокатів України закликає народних депутатів провести відкриту дискусії щодо недоцільності такого кроку та його можливих наслідків за участю НААУ як єдиної недержавної професійної організації адвокатури.

«НААУ з розумінням ставиться до проблеми виключного представництва адвокатами держорганів та органів місцевого самоврядування у зв’язку з відсутністю конструктивної взаємодії з парламентом попереднього скликання щодо вчасної розробки та затвердження законопроекту про тендерні закупівлі професійної правничої допомоги цими суб’єктами. Разом з тим вважаємо за можливе на рівні ординарного закону врегулювати відстрочення на рік останнього етапу виключного представництва та залучення НААУ до роботи з ВРУ та Комісією щодо спільної розробки такого законопроекту», - йдеться на сайті НААУ.

Також відзначається, що обов’язковою складовою такої дискусії має стати Комісія з питань правової реформи при Президентові України. Адже основним завданням Комісії визначено сприяння подальшому розвитку правової системи України на основі конституційних принципів верховенства права, пріоритетності прав і свобод людини і громадянина з урахуванням міжнародних зобов'язань України. Відповідно до своїх повноважень, Комісія готує та узагальнює пропозиції стосовно змін до Конституції України, законодавства про організацію судової влади, здійснення правосуддя тощо; вживає заходів з організації широкого громадського обговорення, насамперед у професійному середовищі за участю провідних фахівців різних галузей права, міжнародних експертів, напрацьованих законодавчих ініціатив з питань правової реформи в Україні; сприяє скоординованій реалізації правової реформи в Україні, проводить моніторинг ефективності її впровадження; сприяє налагодженню ефективної співпраці державних органів та інститутів громадянського суспільства з питань підготовки і реалізації правової реформи в Україні, їх взаємодії з міжнародними організаціями.

«Ми закликаємо Комісію зібратися на засідання для обговорення конституційного законопроекту 1013, зважаючи на його важливість не лише для інституту адвокатури, але і для ефективності захисту прав усіх громадян. Висновок Комісії щодо цього законопроекту має бути зваженим і фаховим, враховувати позицію усіх зацікавлених сторін та зокрема адвокатської спільноти», — підкреслюють в НААУ.

Наразі йдуть консультації щодо проведення позачергового з’їзду адвокатів для ухвалення необхідних рішень від імені понад 50 тисяч адвокатів України. 

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» проводить онлайн-трансляцію першого засідання нової Ради

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроект Президента про скасування адвокатської монополії.

Крім того, ми повідомляли, що проекти постанов про призначення міністрів оборони та закордонних справ вже зареєстрували у Раді.

Додамо, що Президент вніс законопроект щодо зменшення складу Верховної Ради.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду