Головне, щоб не вийшло, як з ЄСІТС: соцмережі коментують цифровізацію держорганів

17:27, 3 сентября 2019
Користувачі соцмереж обговорюють доцільність відмови від паперового документообміну між державними органами.
Головне, щоб не вийшло, як з ЄСІТС: соцмережі коментують цифровізацію держорганів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що з 1 жовтня уряд планує заборонити паперовий документообіг у державних органах. Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував 2020-й як рік повної цифровізації.

«З 1 жовтня ми плануємо заборонити використання й обмін між державними органами папірцями», — про це 2 вересня під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та правоохоронних органів розповів прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

За словами Гончарука, він розуміє, що цей процес непростий, проте ставить завданням повний перехід документообігу в електронний формат.

«2020-й — рік цифровізації. Після 2020 року держава має бути дійсно повністю у смартфоні», — наголосив новопризначений прем’єр.

Пізніше міністр Дмитро Дубілет зробив важливе уточнення та повідомив, що уряд з 1 жовтня поточного року відмовиться від документообміну, а не документообігу. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

«Три важливі уточнення. Перше. Вчора ЗМІ поширили новину про те, що ми хочемо заборонити паперовий документообіг. Тут, на жаль, вкралася помилка. Документообмін — це обмін документами між органами. Документообіг — це процеси узгодження документів усередині держорганів. Поки що йдеться лише про документообмін. А повна діджиталізація документообігу — це завдання на найближчі 1-2 роки», — написав він.

Заступник міністра юстиції України — уповноважений з питань Європейського суду з прав людини в Міністерстві юстиції України Іван Ліщина на власній сторінці у Facebook поділився враженнями з досвіду діджиталізації ще 2016 року.

«В якісь не дуже прекрасний день 2016 року Кабмін вирішив, що вони продвинуті перці й будуть отримувати кореспонденцію від держорганів тільки в електронному вигляді. Ура, діджиталізація!

Але то ж Кабмін, закритий зв’язок, кібербезпека, усі діла. Тому на практиці відсилати імейли на Кабмін можна тільки зі спеціальних компів, який поставили 1 (один) в канцерярії на Рильський і посадили за нього одну дуже досвідчену спеціалістку з тих, навколо кого той Мін’юст взагалі побудували колись. І вона одним тремтячим пальцем набирала супроводжувальні повідомлення, що призвело до формування черги зі спеціалістів від усіх підрозділів Мін’юсту, які чекали, щоб відправити листа з підписом до Кабміну.

Щоб ви розуміли, Секретаріат уповноваженого розташований в будівлі Мін’юсту на Городецького, і відправити гінця в Кабмін було дуже просто, бо поруч. Діджиталізація змінила логістику: наразі гонець мав бігти на Рильський, а це значно далі ніж до Кабміну, і вистояти там довгу чергу, щоб тільки відправити листа до Кабміну.

Одного разу міністру було треба відправити термінового листа в Кабмін, але його гінця в черзі вперед не пустили і майже побили, коли він почав бикувати. Тоді було прийнято вольове рішення, що було додано ще одного комп’ютера для листів на Кабмін для термінової кореспонденції. Утворилось дві черги: одна загальна і одна термінова.

To cut long story short, згодом в кожній з будівель Мін’юсту поставили по такому компу, і проблема вирішилась. До чого це я? А до того, що якщо у вас якась термінова кореспонденція до держорганів, то краще її відправити до того, як введуть повальну діджиталізацію. Бо як введуть, то, вангую, система ляже на пару тижднів».

Користувачі соцмережі здебільшого висловлювали сумнів щодо термінів та доцільності такого нововведення.

Дехто перспективи процесу цифровізації державних органів порівняв з введенням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). 

Нагадаємо, ідея електронного суду зазнала краху. ДСА України повідомила судам, що електронного діловодства в судах найближчим часом не передбачається.

 

 

До речі, ми публікували реакцію користувачів на знімок, де зображено місце прийому документів в Національному агентстві з питань запобігання корупції. 

У коментарі автор поста написав: «21-е століття, центр Європи, новостворений орган, красиві заяви, обіцянки, брифінги, десятки тисяч зарплат, мільйонні субвенції, надії громадян, нервове тремтіння чиновників... і... ящик, обдертий ящик... як символ безнадійності всіх цих зусиль... Це все, що Вам потрібно знати про якість антикорупційних реформ та їх перспективи... »

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси