Комітет ВРУ визнав неприпустимість зупинки підвищення окладів суддів

15:30, 18 октября 2018
Комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя вважає, що підвищення посадових окладів позитивно впливає на дотримання незалежності судів.
Комітет ВРУ визнав неприпустимість зупинки підвищення окладів суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя підтримав позицію ВРП щодо неприпустимості зупинки підвищення посадових окладів суддів. Про це зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич листом, що надійшов на адресу ВРП.

Під час попереднього розгляду показників проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету 25 вересня 2018 року Голова ВРП Ігор Бенедисюк висловив позицію судової влади щодо недостатності визначених проектом цього Закону обсягів видатків для забезпечення функціонування судів та діяльності суддів, Служби судової охорони та запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а також неприпустимості призупинення підвищення посадових окладів суддів.

Зокрема, він акцентував увагу народних депутатів на тому, що фінансове забезпечення судів і суддів є невід’ємною складовою незалежності як окремого судді, так і незалежності усієї судової влади.

До Вищої ради правосуддя надійшов лист голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Князевича Р. П., в якому повідомлено про підтримку позиції Вищої ради правосуддя щодо неприпустимості призупинення підвищення посадових окладів суддів та сприяння в забезпеченні дотримання гарантій незалежності судів як необхідної умови здійснення правосуддя неупередженим, безстороннім і справедливим судом.

Про вжиті Вищою радою правосуддя заходи щодо належного забезпечення у 2019 році потреб судів та інших органів системи правосуддя було окремо поінформовано голів місцевих та апеляційних судів листом від 17 жовтня 2018 року.

Можливе призупинення підвищення посадових окладів суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів було також головним питанням, яке обговорювалося на черговому засіданні Комунікаційного комітету системи правосуддя, що відбулося 28 вересня 2018 року.

За підсумками цього засідання головою Вищої ради правосуддя Ігорем Бенедисюком, головою Верховного Суду Валентиною Данішевською, головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергієм Козьяковим, головою Ради суддів України Олегом Ткачуком, головою Державної судової адміністрації України Зеновієм Холоднюком, ректором Національної школи суддів України Миколою Оніщуком підписані спільні листи до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Президента України, у яких ще раз наголошено на неприйнятності зміни системи оплати праці суддів, оскільки це є звуженням конституційних гарантій їхньої незалежності.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала інтерв'ю з головою Ради правосуддя Ігорем Бенедисюком, який зазначив, що відмова держави від гарантованого підвищення суддівських окладів є неприпустимою. Він повідомив, що ВРП готує звернення до Кабінету міністрів, Верховної Ради і, за необхідністю, може звернутися до Президента. Голова ВРП нагадав, що поетапне підвищення винагороди для суддів було складовою частиною судової реформи. Покращення в питанні фінансування судової влади є по суті компенсацією суддя за випробування, що виникли в ході реформи. Пропозиція Міністерства фінансів фактично нівелює цю компенсацію.

Источник: Прес-центр судової влади України
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді