КСУ розгляне конституційність статті Закону «Про вищу освіту»

14:20, 24 октября 2018
Розгляд справи за конституційним поданням 45 народних депутатів України призначено на 25 жовтня.
КСУ розгляне конституційність статті Закону «Про вищу освіту»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 25 жовтня, о 10.00 Велика палата Конституційного Суду України у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням 45 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення пункту 6 частини другої статті 42 Закону України «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року №1556–VII (далі — Закон), передає прес-служба КСУ.

Відповідно до оспорюваного положення Закону особа, яка підпадає під дію частини третьої статті 1 Закону України «Про очищення влади», не може бути обрана, призначена (у тому числі виконувачем обов’язків) на посаду керівника закладу вищої освіти.

Автори клопотання стверджують, що вказане положення Закону суперечить частині першій статті 8, частинам першій, другій статті 24, частинам першій, другій статті 43, статті 64 Конституції України.

Обґрунтовуючи твердження про неконституційність положення пункту 6 частини другої статті 42 Закону, народні депутати України вказують, що його зміст і зміст частини третьої статті 1 Закону України «Про очищення влади» від 16 вересня 2014 року  №1682–VII  призводять «до одночасного існування двох тлумачень цих норм у їх сукупності, що дуже суттєво різняться між собою», що є порушенням конституційного принципу верховенства права.

Також у конституційному поданні зазначено, що положення пункту 6 частини другої статті 42 Закону стосовно обмеження для кандидата на посаду керівника закладу вищої освіти не ґрунтується на спеціальних вимогах до роботи на цій посаді, і оспорювана норма є дискримінаційною щодо реалізації особою конституційного права на працю.

Зазначається, що акредитація представників ЗМІ триває до 18 години 24 жовтня за телефонами: 238-10-80, 238-14-80 або електронною поштою [email protected].

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду