Депутат ВР просить поновити відсторонену суддю Печерського райсуду Києва

09:45, 30 октября 2018
Віталій Купрій та юрист Масі Найєм звернулися до ВРП з проханням про поновлення судді Лариси Цокол.
Депутат ВР просить поновити відсторонену суддю Печерського райсуду Києва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддю Печерського районного суду міста Києва Ларису Цокол відсторонено від здійснення правосуддя на підставі частини сьомої статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», частини другої статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», повідомляється на сайті ВРП.

24 жовтня 2018 року до Вищої ради правосуддя та її членів надійшло кілька депутатських звернень народного депутата України Віталія Купрія, у яких він із посиланням на статті 16–19 Закону України «Про статус народного депутата України» просить «повернути повноваження судді Печерського районного суду міста Києва Цокол Ларисі Іванівні» та повідомити його про результати розгляду депутатських звернень. Аналогічну вимогу народний депутат України В.Купрій оприлюднив також і на своїй сторінці в мережі Facebook.

Крім того, юрист Масі Найєм звернувся до Вищої ради правосуддя у мережі Facebook з вимогою «скасувати рішення про звільнення судді Печерського районного суду міста Києва Цокол Л.І.».

У зв’язку з цим управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя повідомляє про таке.

Рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 жовтня 2018 року суддю Печерського районного суду міста Києва Цокол Ларису Іванівну притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади.

У разі ухвалення органом, що розглядає справи про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, рішення про застосування до судді дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади такий суддя автоматично тимчасово відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про його звільнення з посади Вищою радою правосуддя. Судді вважаються тимчасово відстороненими від здійснення правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення.

Строк дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя — до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

Вища рада правосуддя має право приймати рішення на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Правом «повертати судді повноваження» Вища рада правосуддя чинним законодавством України не наділена.

Строк дії відсторонення від посади судді припиняється за результатами розгляду скарги судді та у разі скасування Вищою радою правосуддя рішення дисциплінарного органу про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Статтею 51 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що право оскаржити рішення Дисциплінарної палати у дисциплінарній справі до Вищої ради правосуддя має суддя, щодо якого ухвалено відповідне рішення, та скаржник за наявності дозволу Дисциплінарної палати на таке оскарження.

На сьогодні така скарга від судді Цокол Л.І. до ВРП не надходила.

У разі надходження скарги її буде розглянуто з дотриманням вимог чинного законодавства.

Раніше, як повідомляла «Судово-юридична газета», суддю Ларису Цокол тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Також повідомлялось, що ВККС опублікувала результати виконання суддями 10 травня 2018 року практичного завдання.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України