КСУ продовжить розгляд справи щодо конституційності Закону України «Про освіту»

20:16, 7 ноября 2018
Велика палата КСУ продовжить розгляд справи за конституційним поданням 48 народних депутатів України.
КСУ продовжить розгляд справи щодо конституційності Закону України «Про освіту»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика палата Конституційного Суду України 8 листопада о 10.00 у формі усного провадження продовжить розгляд справи за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про освіту". Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Суть питання

У конституційному поданні автори клопотання наводять аргументацію щодо неконституційності низки положень оспорюваного Закону, які, на їхню думку:

- звужують зміст та обсяг існуючих прав і свобод осіб (прав осіб, які належать до національних меншин та корінних народів України, на навчання рідною мовою в комунальних закладах освіти для здобуття загальної середньої освіти);

- порушують принцип юридичної визначеності як складової верховенства права;

- встановлюють „дискримінаційні переваги“ за мовними ознаками та етнічним походженням.

Як стверджують народні депутати, Закон України „Про освіту“ в цілому суперечить окремим положенням Конституції України та не узгоджується з нормами міжнародного права. Крім того, автори вважають, що Верховною Радою України не було дотримано процедури розгляду та ухвалення оспорюваного Закону.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика палата Конституційного Суду України 7 листопада розглядала справу за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств (реєстр. №6236) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир