ВРП тимчасово відсторонила суддю Старобільського райсуду Луганської області Віталія Озерова

16:21, 27 ноября 2018
Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника голови ГПУ — керівника САП Назара Холодницького.
ВРП тимчасово відсторонила суддю Старобільського райсуду Луганської області Віталія Озерова
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 27 листопада розглянула клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про тимчасове відсторонення судді Старобільського районного суду Луганської області Віталія Озерова від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

У клопотанні зазначено, що детективами Національного антикорупційного бюро України закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні від 9 серпня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України.

Дії судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. кваліфіковано за частиною третьою статті 368 КК України як прохання надати та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дії з використанням наданої йому влади.

У клопотанні зазначено, що 20 серпня 2018 року генеральним прокурором України Луценком Ю.В. складено повідомлення про підозру судді Озерову В.О. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, яке за його дорученням того самого дня оголошено та вручено підозрюваному.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 30 серпня 2018 року №2767/0/15-18 тимчасово, до 20 жовтня 2018 року, відсторонено суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням його до кримінальної відповідальності.

Ухвалою слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва від 26 вересня 2018 року стосовно підозрюваного Озерова В.О. застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання строком до 26 листопада 2018 року включно, покладено на нього ряд обов’язків, передбачених частиною п’ятою статті 194 Кримінального процесуального кодексу України.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 16 жовтня 2018 року №3135/0/15-18 до 20 листопада 2018 року продовжено строк тимчасового відсторонення судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні 16 листопада 2018 року складено і затверджено обвинувальний акт стосовно Озерова В.О. за частиною третьою статті 368 КК України, який 19 листопада 2018 року у порядку статті 291 КПК України направлено до суду.

«Мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. від здійснення правосуддя, є обґрунтованими та підтверджуються наданими Вищій раді правосуддя матеріалами, долученими до клопотання», — підсумував Андрій Бойко.

У розгляді зазначеного питання взяли участь представник Генеральної прокуратури України — прокурор другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Юрій Олефір та представник судді — адвокат Олександр Постернак.

Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького задовольнити, тимчасово відсторонити суддю Старобільського районного суду Луганської області Віталія Озерова від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддю Старобільського районного суду Луганської області Віталія Озерова у серпні 2018 року Вища рада правосуддя тимчасово відстороняла від правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Крім того, ми писали, що судді Старобільського райсуду Луганської області звернулися в ВСП з повідомленнями про втручання в діяльність. Суддя Віталій Озеров повідомив, що разом з суддями Віталієм Колядовим та Олександром Воронкіним входить до складу колегії, що розглядає кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство). Він повідомив, що, коли колегія суддів мала намір піти в його службовий кабінет для прийняття рішення про продовження строків тримання під вартою обвинуваченого, його зупинили невідомі особи в цивільному — чоловік особисто йому заблокував рух, назвавшись детективом НАБУ, і пояснив, що проводиться обшук.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України