В Верховному Суді спростували повідомлення ЗМІ про поновлення судді Чорнобука на посаді

18:05, 10 декабря 2018
Рішення про скасування постанови Верховної Ради про звільнення судді не є підставою для його поновлення на посаді.
В Верховному Суді спростували повідомлення ЗМІ про поновлення судді Чорнобука на посаді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішення Верховного Суду про визнання незаконною та скасування постанови Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1621-VІІІ, якою Валерія Чорнобука звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді, не є підставою для поновлення позивача на посаді судді. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Подальше вирішення питання про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді належить до повноважень Вищої ради правосуддя.

Це рішення є черговим у низці рішень Верховного Суду про скасування з причин процедурних порушень постанов ВРУ, прийнятих на позачерговому засіданні 29 вересня 2016 року, під час якого було звільнено 29 суддів.

У рішенні колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі ВС констатує, що невиконання відповідачем вимог Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (ч. 5 ст. 2161) про обов’язкове повідомлення судді про проведення позачергового пленарного засідання, на якому розглядатиметься питання про звільнення цього судді, не пізніше ніж за три дні до дня засідання, призвело до порушення гарантованого позивачу права на участь у процесі прийняття рішення та поставило під сумнів безсторонність самої процедури звільнення судді з посади, зокрема за об’єктивним її критерієм.

Ще одним свідченням того, що процес прийняття Постанови не може вважатися справедливим є те, як відбулося власне голосування народних депутатів.
Відповідно до наявних у справі відомостей з офіційного веб-сайту ВРУ щодо електронної реєстрації та результатів поіменного голосування від 29 вересня 2016 року, того дня зареєструвалися 264 народні депутати України, тоді як участь у голосуванні взяло 278 народних депутатів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд визнав незаконним звільнення нині заарештованого екс-судді Чорнобука. Із матеріалів суду стало відомо, що причиною такого рішення стали порушення, допущені під час процедури звільнення.

Деякі ЗМІ повідомили, що колишнього суддю Апеляційного суду АР Крим, якого підозрюють у державній зраді, поновили на посаді судді.

Також ми повідомляли, що 5 листопада суд обрав запобіжний захід екс-голові Апеляційного суду Криму. Колишній суддя буде знаходитись під вартою.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області