Суддя з Маріуполя повідомила про незаконно встановлені пристрої запису

13:01, 19 декабря 2018
Засоби негласного отримання інформації були виявлені на робочому місці.
Суддя з Маріуполя повідомила про незаконно встановлені пристрої запису
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Оксана Костромітіна повідомила ВРП, що виявила на своєму робочому місці засоби негласного отримання інформації, замасковані на стелі з гіпсокартонних плит, передає прес-служба суду.

10 грудня 2018 року у робочому кабінеті суддя помітила, що лампа денного освітлення, яка розташована на підвісній стелі, мерехтить.

Після зняття матеріалу підвісної стелі безпосередньо над робочим місцем Костромітіної О.О. було виявлено дріт і приєднаний до нього предмет, зовні схожий на камеру відеоспостереження.

Суддя наголошує, що «вказана камера чітко відображає її комп’ютер, робочий стіл та матеріали справ».

Встановлено, що дріт прокладено по стелі до кутка біля вікна навпроти входу до робочого кабінету. До дроту у зазначеному місці приєднано предмети, зовні схожі на відеокамеру спостереження та мікрофон для прослуховування.

В іншому місці на стелі до вказаних дротів було приєднано прямокутний пристрій, схожий на відеореєстратор. Усі предмети були з’єднані між собою та з електромережею дротами.

Крім того, аналогічні пристрої були виявлені на стелі у робочому кабінеті голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Мельник І.Г., яка повідомила про вказані факти на телефонну «гарячу лінію» Служби безпеки України у Донецькій та Луганській областях. 10 грудня 2018 року до суду прибула слідчо-оперативна група.

Після проведення огляду місця події старший слідчий слідчого відділу Служби безпеки України у Донецькій та Луганській областях склав протокол, виявлені предмети були описані та вилучені слідчими.

За вказаними фактами 10 грудня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 359 Кримінального кодексу України.

Зокрема, оглядом встановлено, що виявлений комплекс пристроїв містив такі елементи: два блоки живлення, два радіопередавачі з антеною, чотири мікрофони, чотири відеокамери, два відеореєстратори, з’єднані між собою та з електромережею дротами.

Суддя Костромітіна О.О. зазначає, що у її провадженні як слідчого судді перебувають різні справи, у тому числі розгляд яких проводиться у закритому судовому засіданні та матеріали яких містять відомості щодо проведення слідчих дій, пов’язаних із безпекою країни, та інформацію з обмеженим доступом.

На думку судді, проведення незаконного фіксування може мати вкрай негативні наслідки для забезпечення таємниці досудового розслідування резонансних кримінальних проваджень та є втручанням у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 6 вересня суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Ольга Жукова звернулася до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в її діяльність.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді