Пам’ятка для користувачів ЄСІТС: як отримати електронний ключ

12:45, 4 февраля 2019
При генерації особистого електронного ключа слід звернути увагу на кілька важливих моментів.
Пам’ятка для користувачів ЄСІТС: як отримати електронний ключ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для роботи в ЄСІТС, зокрема в підсистемі «Електронний суд», необхідно отримати електронний ключ (електронний підпис), який дозволятиме ідентифікувати вас як належну сторону та зареєстрованого учасника і надасть можливість подати позовну заяву або інші необхідні для розгляду справи документи до відповідного суду. Про це повідомляє прес-служба П’ятого апеляційного адміністративного суду.

Відповідно до Закону України про електронні довірчі послуги, електронний підпис (ЕП) — це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються як підпис.

Тобто ЕП має всі основні властивості власноручного підпису:

  • засвідчує, що отриманий документ надійшов від особи, яка його підписала;
  • гарантує цілісність та захист від спотворення та внесення виправлень у підписаний документ;
  • не дає особі, яка підписала документ, можливості відмовитись від зобов'язань, які вона взяла на себе, підписуючи його.

Отримати зазначений ключ фізична або юридична особа може в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК) за умови надання відповідних документів. Перелік центрів можна переглянути за посиланням.

Наприклад, для отримання електронного ключа в АЦСК інформаційно-довідкового департаменту ДФС необхідно надати наступні документи: 

  1. заповнена та підписана реєстраційна картка фізичної особи встановленого зразка у двох примірниках;
  2. копія паспорта заявника;
  3. копія картки платника податків, засвідчена підписом власника.

Деталі за посиланням.

За загальним правилом, строк дії електронних ключів не перевищує два роки з моменту їх формування. Після закінчення цього строку ключ слід скасувати і отримати новий, пройшовши ту саму процедуру. При отриманні нового ключа попередній скасовується у будь-якому разі, навіть якщо строк його дії не закінчився.

Зверніть увагу: генерація особистих електронних ключів виконується на носії користувача (з'ємні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо). До того ж, кожен особистий електронний ключ користувача має бути записаний на окремий носій інформації.

Перевірити строк дії електронного ключа можна:

  • онлайн на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України;
  • за допомогою завантаження посиленого сертифікату особистого ключа з веб-сайту АЦСК, у якому ви отримали той ключ. Після цього слід натиснути на сертифікат подвійним кліком лівої кнопки мишки та переглянути строк дії у вікні, що відкриється.

Нагадуємо, що згідно з п. 6 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України, в обов’язковому порядку офіційні електронні адреси в ЄСІТС реєструють адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як за допомогою ЄСІТС ознайомитися з матеріалами справ у онлайн-режиміДля зручності використання сервісу процес реєстрації деталізовано в «Електронному кабінеті». Практично слід виконати усього 7 простих кроків.

Також ми повідомляли, що особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подавати процесуальні та інші документи, виконувати інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного електронного цифрового підпису.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва