ВРП тимчасово відсторонила суддю із Харківської області

11:25, 6 февраля 2019
Суддю Вовчанського районного суду Харківської області Ірину Уханьову відсторонено від правосуддя на шість місяців.
ВРП тимчасово відсторонила суддю із Харківської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 5 лютого 2019 року розглянула подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Вовчанського районного суду Харківської області Ірини Степанівни Уханьової від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Дисциплінарну справу стосовно судді Вовчанського районного суду Харківської області Уханьової І.С. відкрито на підставі скарг Корнієнка М.Ю. та заступника прокурора Харківської області Вінди П.В., в яких зазначалось про порушення суддею Уханьовою І.С. засад гласності і відкритості судового процесу, умисне порушення прав людини і основоположних свобод та допущення поведінки, що ганьбить звання судді і підриває авторитет правосуддя.

Зокрема, скаржники зазначали, що у судовому засіданні 14 листопада 2016 року суддя Уханьова І.С. безпідставно заборонила Корнієнку М.Ю., який перебував у залі судового засідання у зв’язку із здійсненням правозахисної діяльності, використовувати портативний записувальний пристрій і здійснювати відеозйомку відкритого судового засідання. Як зазначалось у скарзі, суддя Уханьова І.С. викликала працівників поліції, які безпідставно склали стосовно Корнієнка М.Ю. протокол про адміністративне правопорушення за статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Усвідомлюючи відсутність у діях Корнієнка М.Ю. складу адміністративного правопорушення, суддя притягнула його до адміністративної відповідальності, застосувавши адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на 15 діб.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 вересня 2018 року №2949/1дп/15-18 притягнуто до дисциплінарної відповідальності суддю Вовчанського районного суду Харківської області Уханьову І.С. та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

3 жовтня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшла скарга Уханьової І.С. на рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду скарги Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 15 січня 2019 року №95/0/15-19, яким змінила рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 21 вересня 2018 року №2949/1дп/15-18 про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, застосувавши дисциплінарне стягнення у вигляді подання про тимчасове, на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з курсу суддівської етики, порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення, практики застосування статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Вища рада правосуддя дійшла висновку, що Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя правильно встановила умисне допущення суддею порушення прав людини і основоположних свобод та грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків у виді неправомірного позбавлення особи волі, умисне незабезпечення обвинуваченому права на захист і допущення поведінки, що підриває авторитет правосуддя.

Водночас Вищою радою правосуддя встановлено, що у період з 22 вересня 2016-го до 4 квітня 2017 року, тобто на час розгляду суддею Уханьовою І.С. справи про адміністративне правопорушення, вказана суддя була єдиною суддею, яка здійснювала правосуддя у Вовчанському районному суді Харківської області, при цьому штатним розписом передбачено 5 посад суддів. Зазначена обставина зумовила надмірне навантаження судді Уханьової І.С., що, у свою чергу, вплинуло на якість розгляду нею судових справ. Також Вища рада правосуддя взяла до уваги характеристику судді Уханьової І.С., надану головою апеляційного суду Харківської області Колтуновою А.І. У характеристиці зазначено, що суддя Уханьова І.С. зарекомендувала себе як старанна та кваліфікована суддя, яка показує професійну компетентність і правову грамотність, забезпечує своєчасний та якісний розгляд справ будь-якої складності, до виконання посадових обов’язків ставиться з почуттям високої відповідальності, приділяє значну увагу підвищенню рівня професійної кваліфікації.

З урахуванням зазначеного та положень статті 109 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя вирішила змінити застосоване до судді Уханьової І.С. найсуворіше дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади, застосувавши більш м’яке, яке водночас сприятиме підвищенню кваліфікації судді.

24 січня 2019 року Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя внесено до Вищої ради правосуддя подання стосовно відсторонення судді Вовчанського районного суду Харківської області Уханьової І.С. від здійснення правосуддя.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя задовольнити; тимчасово, на шість місяців, відсторонити суддю Вовчанського районного суду Харківської області Уханьову І.С. від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з курсу суддівської етики, порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення, практики застосування статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Вовчанського районного суду Харківської області Уханьовою І.С. курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження нею здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю з Полтавської області. Суддю Михайла Кульбака. відсторонено від правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Крім того, ми писали, що Вища рада правосуддя продовжила строк тимчасового відсторонення від правосуддя судді з Маріуполя. Рішення було прийнято у зв’язку з притягненням судді до кримінальної відповідальності.

Також нам стало відомо, що ВРП розглянула матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме: у зв’язку з поданням заяв про відставку. Раніше судді написали відповідні заяви.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки