ВРП тимчасово відсторонила суддю Баришівського райсуду Київської області від здійснення правосуддя

18:14, 5 марта 2019
Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника Генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.
ВРП тимчасово відсторонила суддю Баришівського райсуду Київської області від здійснення правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддю Баришівського районного суду Київської області Олександра Лисюка відсторонено від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Вища рада правосуддя 5 березня 2019 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора —керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про тимчасове відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Олександра Лисюка від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Доповідач  член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко повідомив, що 26 лютого 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло клопотання заступника Генерального прокурора  керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н. І. від 22 лютого 2019 року про тимчасове відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка О. Д. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

У клопотанні зазначено, що 27 вересня 2017 року судді Лисюку О. Д. вручено складене того самого дня повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Дії судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка О. Д. кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, а саме: прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для себе за вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища.

Нагадаємо, рішенням Вищої ради правосуддя №3039/0/15-17 від 29 вересня 2017 року надано згоду на утримання судді Лисюка О. Д. під вартою. Рішенням Вищої ради правосуддя №3236/0/15-17 від 10 жовтня 2017 року тимчасово, до 27 листопада 2017 року суддю Баришівського районного суду Київської області Лисюка О. Д. відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

15 листопада 2017 року заступником Генерального прокурора — керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н. І. складено повідомлення про зміну раніше повідомленої Лисюку О. Д. підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, яке було вручено йому того самого дня.

Рішенням Вищої ради правосуддя №3756/0/15-17 від 23 листопада 2017 року продовжено до 23 січня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка О. Д. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

28 вересня 2018 року складено обвинувальний акт у кримінальному провадженні від 15 вересня 2017 року за обвинуваченням Лисюка О. Д. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Ухвалою Бобровицького районного суду Чернігівської області від 27 листопада 2018 року кримінальне провадження від 15 вересня 2017 року за обвинуваченням Лисюка О. Д. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, призначено до судового розгляду на 6 грудня 2018 року.

Згідно з відомостями веб-порталу «Судова влада України», наступне судове засідання у вказаній справі призначено на 3 квітня 2019 року.

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Лисюка О. Д. від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження, заступник Генерального прокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н. І. зазначив у клопотанні, що перебування судді Лисюка О. Д. на посаді судді Баришівського районного суду Київської області може призвести до негативних наслідків. Зокрема, Лисюк О. Д. як суддя Баришівського районного суду Київської області може впливати на свідків у кримінальному провадженні із числа працівників цього суду, та можливість такого впливу зберігатиметься до моменту безпосереднього отримання судом їхніх показань під час судового розгляду.

У розгляді зазначеного питання взяли участь представник Генеральної прокуратури  прокурор першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Вадим Кохно та представник судді  адвокат Валерія Зарубіна.

Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора  керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича задовольнити; тимчасово відсторонити суддю Баришівського районного суду Київської області Лисюка Олександра Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку.

Крім того, ми писали, що Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо переведення судді Єлизавети Суханової до Київського апеляційного суду.

Також нам стало відомо, що Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо внесення Президентові України подання про призначення чотирьох суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді