Конфлікт інтересів суддів, які перемогли в конкурсі до ВС: рішення ВРП

15:27, 7 марта 2019
Вища рада правосуддя прийняла рішення стосовно конфлікту інтересів переможців конкурсу до ВС
Конфлікт інтересів суддів, які перемогли в конкурсі до ВС: рішення ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 7 березня 2019 року ухвалила рішення, що члени Вищої ради правосуддя Ігор Михайлович Бенедисюк, Наталя Олександрівна Волковицька, Микола Борисович Гусак, Тетяна Михайлівна Малашенкова не братимуть участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посади суддів Верховного Суду, та ухваленні відповідних рішень.

Доповідаючи зазначене питання, заступник голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що до Вищої ради правосуддя 7 березня 2019 року звернулися члени Вищої ради правосуддя Бенедисюк І. М., Волковицька Н. О., Гусак М. Б., Малашенкова Т. М. із заявами про наявність конфлікту інтересів, у яких зазначили, що у зв’язку з перемогою в конкурсі на посади суддів Касаційного адміністративного суду (Гусак М. Б.) та Касаційного господарського суду (Бенедисюк І. М., Волковицька Н. О., Малашенкова Т. М.) у складі Верховного Суду у них виникає потенційний конфлікт інтересів при здійсненні повноважень членів Вищої ради правосуддя під час прийняття рішень щодо внесення (відмови у внесенні) Президентові України подання про призначення суддів касаційних судів на посади у Верховному Суді.

Ч. 5 ст. 20 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що член Вищої ради правосуддя зобов’язаний відмовитися від участі у розгляді питання за наявності конфлікту інтересів або обставин, що викликають сумнів у його неупередженості. Відповідно до ч. 2 ст. 35 Закону України «Про запобігання корупції», у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу (комітету, комісії, колегії тощо), вона не має права брати участь у прийнятті рішення цим органом.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила врегулювати конфлікт інтересів членів Вищої ради правосуддя Бенедисюка І. М., Волковицької Н. О., Гусака М. Б., Малашенкової Т. М., встановивши, що вони не братимуть участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посади суддів Верховного Суду, та ухваленні відповідних рішень.

Окрім того, питання організації та ведення засідань Вищої ради правосуддя з розгляду на рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду покладено на заступника голови Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича.

Відомо, що 7 березня 2019 року Вища рада правосуддя вирішила здійснити розподіл між членами Вищої ради правосуддя рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду без урахування раніше розподілених матеріалів. Із зазначеного авторозподілу вилучено членів Вищої ради правосуддя Ігоря Михайловича Бенедисюка, Наталю Олександрівну Волковицьку, Миколу Борисовича Гусака, Тетяну Михайлівну Малашенкову, які відповідно до рішення Вищої ради правосуддя не братимуть участі у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посади суддів Верховного Суду. Зазначені члени Вищої ради правосуддя стали переможцями конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду, і Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про внесення до Вищої ради правосуддя рекомендацій про призначення їх на посади суддів ВС.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя оприлюднила звіт про розгляд запитів на публічну інформацію, що надійшли у лютому.

Також відомо, що оголошені переможці конкурсу до Верховного Суду.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва