Брав хабарі: в Одеській області суд обрав запобіжний захід підозрюваному сільському голові

11:26, 25 марта 2019
До підозрюваного вирішено застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Брав хабарі: в Одеській області суд обрав запобіжний захід підозрюваному сільському голові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Овідіопольського районного суду Одеської області надійшло клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою громадина А., який підозрюється у вчиненні  кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). 

Як вбачається з клопотання слідчого, з метою отримання неправомірної вигоди за виконання покладених законом повноважень сільського голови А. 28 серпня 2018 року, знаходячись у службовому кабінеті, розташованому в приміщенні сільської ради за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Кароліно-Бугаз, вул. Приморська, 1, повідомив представнику ТОВ «БІПІ СЕРВІС» К., який звернувся до нього із заявою про надання дозволу на розміщення групи тимчасових споруд та надання права користування земельною ділянкою під ними на березі Дністровського лиману на землях вказаної сільської ради, що це питання він зможе вирішити за певну винагороду. Також А. запевнив К., що у разі отримання грошових коштів він, використовуючи свої повноваження сільського голови, забезпечить вирішення його питань та подальше укладення договору особистого строкового сервітуту.

При цьому Кароліно-Бугазький сільський голова А. надав К. рахунок  на будівельні матеріали на суму 10643 грн, вказавши на необхідність оплати рахунку та зазначивши, що це перша частина неправомірної вигоди.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на отримання другої частини неправомірної вигоди, А. з корисливих мотивів, знаходячись у своєму службовому кабінеті, 15 березня 2019 року вказав К. про необхідність передачі другої частини неправомірної вигоди у сумі 80000 грн.

Після чого, А. надав К. на підпис договір особистого строкового сервітуту земельної ділянки на території Кароліно-Бугазької сільської ради.

Після підписання вищезазначеного договору А. забрав оригінал договору, зазначивши, що К. отримає його після перерахунку 80000 грн на розрахунковий рахунок, і надав останньому рахунок без зазначення жодних даних про предмет та суму грошових коштів.

22 березня 2019 року у своєму службовому кабінеті за адресою: Овідіопольський район, с. Кароліно-Бугаз, вул. Приморська, 1, А., отримавши від К. квитанцію від 22 березня 2019 року про сплату на банківський рахунок грошових коштів в розмірі 80000 грн, надав доручення юристу сільської ради про передачу останньому другого примірника договору від 12 березня 2019 року особистого строкового сервітуту земельної ділянки на території Кароліно-Бугазької сільської ради.

В судовому засіданні прокурор підтримав своє клопотання, просив його задовольнити.

Підозрюваний та захисник проти задоволення клопотання прокурора заперечували, вважаючи, що  прокурором не доведені суду ризики, передбачені статтею 177 КПК України, підозра є необґрунтованою, а тому вважали можливим обрати стосовно підозрюваного міру запобіжного заходу у вигляді особистої поруки в порядку статті 180 КПК України народного депутата України Г. та депутата Овідіопольської райради П., які забезпечать належну поведінку підозрюваного та виконання ним вимог статті 194 КПК України.

Суд, вислухавши думки учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, матеріали кримінального провадження, ухвалив: клопотання прокурора задовольнити та застосувати до підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком 60 днів, з правом внесення застави в розмірі 80-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 153680 грн.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд обрав запобіжний захід підозрюваному у збуті наркотиків у нічному клубі.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді