ВРП звільнила Михайла Кульбака з посади судді Господарського суду Полтавської області

13:58, 26 марта 2019
Суддя вчинив істотний дисциплінарний проступок.
ВРП звільнила Михайла Кульбака з посади судді Господарського суду Полтавської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні ВРП 26 березня розглянуто питання про звільнення Михайла Михайловича Кульбака з посади судді Господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 30 січня 2019 року №273/3дп/15-19. Про це передає прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 30 січня 2019 року ухвалено рішення №273/3дп/15-19 про притягнення судді Господарського суду Полтавської області Михайла Михайловича Кульбака до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади.

Дисциплінарну справу стосовно судді Господарського суду Полтавської області Кульбака М.М. відкрито на підставі дисциплінарних скарг квартирно-експлуатаційного відділу міста Полтави Міністерства оборони України та Міністерства оборони України. У дисциплінарних скаргах зазначено, що суддя Кульбако М.М. порушує вимоги закону щодо своєчасного виготовлення вмотивованого судового рішення та надання копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень. Скаржники просили притягнути суддю Господарського суду Полтавської області Кульбака М.М. до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що суддя Кульбако М.М. тривалий час систематично порушує вимоги закону щодо своєчасного виготовлення вмотивованих судових рішень та надання копій судових рішень для їх внесення до ЄДРСР, тобто не виконує покладених на нього службових обов’язків.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя у своєму рішенні звернула увагу на значну кількість справ, у яких суддею Кульбаком М.М. не виготовлено вмотивованих судових рішень та не надано їх копій для внесення до ЄДРСР.

«Оскільки повний текст рішення суду та викладені в ньому мотиви є підставою для реалізації особою процесуального права на апеляційне та касаційне оскарження, зволікання з його виготовленням є поважною причиною пропуску процесуального строку, а також істотним порушенням права особи на справедливий суд у частині дотримання розумних строків судочинства», — зазначено у рішенні Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя не встановлено поважних або об’єктивних причин, які могли б виправдати таку поведінку судді Кульбака М.М. та тривале невиконання ним своїх службових обов’язків.

Враховуючи очевидність грубих порушень, допущених суддею Кульбаком М.М., Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що вчинені порушення не мають характеру простої суддівської помилки, а містять ознаки умисних дій.

4 березня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Кульбака М.М. з посади судді Господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Частиною третьою статті 56 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що питання про звільнення судді згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України Вища рада правосуддя розглядає на підставі подання Дисциплінарної палати про звільнення судді.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Михайла Михайловича Кульбака з посади судді Господарського суду Полтавської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 26 березня Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо внесення Президентові України подання про призначення семи суддів. 

Крім того, ВРП розглянула матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв’язку з поданням заяв про звільнення у відставку та за власним бажанням.  

Також нам стало відомо, що Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Козюренка Ростислава Степановича з посади судді Франківського районного суду міста Львова.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси