Суддям погрожували мінуванням суду і висунули вимоги: ВРП проведе перевірку

12:42, 28 марта 2019
На електронну адресу суду надійшло повідомлення від громадянина, який не є учасником кримінального провадження за обвинуваченням у вчиненні злочину.
Суддям погрожували мінуванням суду і висунули вимоги: ВРП проведе перевірку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Віталія Іващенка, Наталії Волошиної та Тамари Гармаш про отримання від сторони обвинувачення погроз та спроби сформувати хибну суспільну думку про судове засідання. Про це повідомляє прес-служба судової влади.

«У провадженні суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство)», — йдеться у повідомленні.

Відомо, що 14 березня 2019 року на електронну адресу суду надійшло повідомлення від громадянина, який не є учасником кримінального провадження за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України.

У повідомленні висловлені вимоги «негайно звільнити з-під варти» обвинуваченого в умисному вбивстві та зняти з нього всі обвинувачення. Крім того, вказане повідомлення містило погрозу замінувати приміщення суду у разі невиконання вказаних вимог.

Судді зазначають, що про надходження таких погроз невідкладно було повідомлено Службу безпеки України та Світловодський відділ поліції ГУ НП України в Кіровоградській області.

14 березня 2019 року Світловодським відділом поліції ГУ НП України в Кіровоградській області розпочато досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного).

15 березня 2019 року до суду від матері обвинуваченого надійшов лист – «Попередження щодо заподіяння злочину посадовою особою», підтриманий головою Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль», з посиланням на відео, розміщене в мережі Інтернет під назвами «Історія одного вбивства» та «Вбивство зняте на відео. Та як ув’язнити невинуватого?».

Також у листі повідомлялося, що відео надіслано Президентові України, генеральному прокурору, Кабінету міністрів України, Верховній Раді України, українським телеканалам та іншим ЗМІ.

Судді зазначають, що вказане відео формує хибну думку щодо проведення судового розгляду, висвітлює суд як такий, що зорієнтований на ухвалення неправосудного рішення, що, на їхню думку, є тиском та спробами вплинути на розгляд справи.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Віктор Данко та Олег Придачук вважають вислови засуджених на їхню адресу після оголошення вироку «Ти будеш перший, а він буде другий…» погрозами у зв’язку зі здійсненням правосуддя, що тягне за собою кримінальну відповідальність.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва