Володіння зброєю: ВС визнав дії Мінюсту щодо інструкції про порядок придбання зброї незаконними

18:54, 1 апреля 2019
Інструкція про придбання зброї: Верховний Суд визнав протиправною бездіяльність Мінюсту щодо невжиття заходів із скасування її державної реєстрації.
Володіння зброєю: ВС визнав дії Мінюсту щодо інструкції про порядок придбання зброї незаконними
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд виніс рішення у справі №826/6056/16. Визнана протиправною бездіяльність Міністерства юстиції України щодо невжиття заходів у питанні скасування державної реєстрації наказу Міністерства внутрішніх справ України №622 від 21 серпня 1998 року «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів».

Суд послався на Порядок скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів, занесених до державного реєстру, затверджений наказом Міністерства юстиції України №32/5 від 31 липня 2000 року.

Відповідно до п. 8 Порядку №32/5, при невиконанні органом, що видав нормативно-правовий акт, вимог органу державної реєстрації, зазначених у абз. 1 і 2 п. 7 цього Порядку, орган державної реєстрації скасовує рішення про державну реєстрацію цього нормативно-правового акту.

Оскільки Міністерство внутрішніх справ не виконало вимоги Мінюсту та не привело наказ №622 у відповідність до законодавства, Мін'юст зобов'язаний вчинити відповідні дії, спрямовані на скасування державної реєстрації такого нормативно-правового акту.

Зазначена Інструкція є єдиним документом в Україні, яка регулює оборот зброї.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки