Підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення: британський досвід

12:50, 10 апреля 2019
На круглому столі були присутні представники Великої Британії та Республіки Польща.
Підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення: британський досвід
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 квітня 2019 року в Києві за підтримки проекту Європейського Союзу «Право-Justice» відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню проблеми підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення. У  заході взяли участь представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, судових установ, а також міжнародні експерти — судді Вітольд Павлак (Велика Британія) та Анна Адамска (Республіка Польща). Про це передає прес-служба ВРП.

Учасникам круглого столу було презентовано досвід роботи судів Великої Британії із вразливими групами населення та такою категорію учасників судового процесу, як свідки (діти, які постраждали від насильства, жінки, які стали жертвами статевих злочинів, тощо). Зокрема, британський суддя розповів про діяльність спеціального бюро підтримки свідків, яке надає інформацію, підтримку і поради свідкам. Активну участь у роботі цього бюро беруть волонтери. Бюро — це відокремлені офіси, обладнані окремими кімнатами, у тому числі для дітей різного віку. Перед засіданням суддя має можливість поспілкуватися з дитиною, поставити запитання, відволікти її, зменшити хвилювання та страх перед суддею.

Крім того, Вітольд Павлак відзначив позитивний досвід України у використанні системи відеоконференцзв’язку. Нагадаємо, 4 липня 2012 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції». Завдяки цим законодавчим змінам учасники судового розгляду в порядку цивільного, господарського, адміністративного судочинства отримали право брати участь у судовому процесі шляхом проведення відеоконференції.

«В Англії за потреби під час розгляду справ у судових засіданнях потерпілі й обвинувачені не перетинаються під час процесу. Для цього використовуються ширми, окремі кімнати, перегородки або із зали судового засідання видаляють обвинуваченого, коли свідчення надає потерпілий», — зазначив суддя В. Павлак.

Учасники круглого столу наголосили на важливості забезпечення всіх залів судових засідань технічним обладнанням для дистанційного опитування постраждалих та свідків, а також створення спеціально обладнаних відокремлених кімнат, де під час судових слухань перебуватимуть особи, щодо яких вжито заходи безпеки. Як зауважила член Ради суддів України, суддя Городищенського районного суду Черкаської області Оксана Савенко, встановлення такого обладнання у національних судах надасть можливість повністю відокремити постраждалих та свідків від інших учасників судового процесу під час проведення судового слідства та слухання кримінальних справ, пов’язаних із тяжкими злочинами.

Міжнародний експерт Анна Адамска звернула увагу присутніх, що одним із напрямів роботи Проекту є ініціатива «Модельні суди в Україні», яка полягає у впровадженні низки нововведень у пілотних модельних судах (до 5 судових установ) по всій Україні з метою підвищення рівня якості роботи із вразливими групами населення.

Під час обговорення основних перешкод, з якими стикаються вразливі групи населення при взаємодії з судами, представники судової системи висловили занепокоєння щодо недостатньої кількості судових перекладачів жестової мови, а також відсутності у реєстрі перекладачів інформації про їхню спеціалізацію, особливо щодо кримінального процесу, та запропонували запровадити курси навчання жестової мови для працівників апарату судів, відповідальних за забезпечення доступності суду для осіб з інвалідністю, що дасть змогу максимально швидко надавати необхідну інформацію, допомагати з написанням заяв тощо.

Заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Ірина Паламарчук звернула увагу присутніх на потребу приведення сайтів судових установ у відповідність до вимог постанови Кабінету міністрів України від 26 вересня 2013 року №730 «Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 4 січня 2002 року №3 і від 29 серпня 2002 року №1302» з метою забезпечення доступності інформації на офіційному веб-порталі «Судова влада України» для користувачів із вадами зору та слуху.

Представник Національної школи суддів України розповіла присутнім, що у 2016 році спільно з представниками громадських організацій розроблено курс для працівників апарату судів «Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду з людьми з інвалідністю», який успішно викладається в НШСУ та її регіональних відділеннях.

Зацікавили присутніх також комунікаційні заходи британських колег, спрямовані на ознайомлення учасників судового процесу з їхніми правами та обов’язками, із залою судового засідання, процесом тощо, у вигляді анімаційних роликів, розроблених за підтримки Міністерства юстиції Великої Британії.

Підсумки круглого столу стануть підґрунтям для посилення роботи проекту «Право-Justice» з метою підвищення якості роботи судів із вразливими групами населення, у тому числі й для застосування в Україні досвіду Великої Британії у цій сфері.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада Європи протягом 2 років провела дослідження нових конкурсних процедур добору і призначення суддів, що були запроваджені в рамках судової реформи.

Крім того, у Брюсселі обговорили проміжні результати судової реформи в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді