У Брюсселі обговорили проміжні результати судової реформи в Україні

18:34, 9 апреля 2019
Програмою візиту української делегації передбачена участь в засіданні робочої групи Ради Європейського Союзу з питань Східної Європи та Центральної Азії.
У Брюсселі обговорили проміжні результати судової реформи в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 та 9 квітня 2019 року голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков із робочим візитом у складі української делегації перебуває у м. Брюссель, Королівство Бельгія. Про це передає прес-служба ВККС.

Програмою візиту передбачена участь членів делегації в засіданні робочої групи Ради Європейського Союзу з питань Східної Європи та Центральної Азії (COEST), а також зустрічах з представниками інституцій Європейського Союзу, де основною темою розмови буде стан впровадження судової реформи в Україні.

Сергій Козьяков разом з іншими членами делегації зустрівся з представниками Європейської комісії, Європейського парламенту та Групи підтримки України. Голова Комісії також поспілкувався з представниками Європейської служби зовнішньої діяльності.

Під час зустрічей Сергій Козьяков розповів європейським високопосадовцям про діяльність Комісії в межах реформи судочинства, зокрема про досвід України зі створення антикорупційного суду.

Окремо голова ВККС зупинився на результатах роботи Комісії з Громадською радою міжнародних експертів. Він поінформував європейських фахівців про підсумки проведення спеціальних спільних засідань ВККСУ та ГРМЕ і відзначив всебічну співпрацю з членами Ради.

«Можу сказати, що ми отримали багато добрих коментарів від наших європейських колег, зокрема від членів громадської ради міжнародних експертів, які брали участь разом з нами в цьому конкурсі та оцінювали, чи відповідають кандидати принципам доброчесності й професійності», — зазначив Сергій Козьяков.

Голова Комісії закцентував увагу на завершенні формування найвищої судової інстанції країни — Верховного Суду. Сергій Козьяков не оминув увагою й інші процедури, які наразі проводяться Комісією: конкурси до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Апеляційної палати цього суду, кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, а також добір кандидатів на посади суддів місцевих судів.

Сергій Козьяков також повідомив європейським колегам про драматичну кількість вакансій у місцевих судах та про підготовку Комісії найближчим часом рішуче виправити ситуацію шляхом проведення швидкого конкурсу для близько 700 кандидатів на посаду судді, які успішно здали іспит.

«Як ми бачимо, у багатьох наших сусідів із судовою владою відбувається багато речей, які важко пояснити. Не критикуючи те, що відбувається за межами наших кордонів, хочу зауважити: в Україні натомість йде дуже серйозний рух вперед. Ці речі поки що виключно позитивно коментують наші європейські колеги», — наголосив Голова ВККСУ.

Зазначимо, що до складу української делегації також увійшли міністр юстиції України Павло Петренко, заступник голови  Адміністрації Президента України Олексій Філатов, секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України Юлія Зайченко та генеральний директор Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів Міністерства юстиції України Ілля Черногоренко.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада Європи протягом 2 років провела дослідження нових конкурсних процедур добору і призначення суддів, що були запроваджені в рамках судової реформи.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді