Чи завжди відповідає закону доставка транспорту на спецмайданчик

15:50, 23 апреля 2019
Національна поліція може тимчасово блокувати транспортний засіб виключно у передбачених законом випадках.
Чи завжди відповідає закону доставка транспорту на спецмайданчик
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тимчасове затримання транспортного засобу уповноваженою особою Державтоінспекції проводиться у випадках, передбачених ст. 265-2 КУпАП. У разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 122 КУпАП, тимчасове затримання транспортного засобу не здійснюється. Таке роз’яснення міститься у постанові Верховного Суду пу справі №810/5579/13-а.

При винесенні рішення Суд виходив з того, що ст. 265-2 КУпАП «Тимчасове затримання транспортних засобів» (в редакції, яка набрала чинності 17.11.2008) визначено, що у разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені ч. 1, 2, 3, 5 і 6 стю 121, ст. 121-1, 126, ч. 1, 2, 3 і 4 ст. 130, ст. 132-1, 206-1 цього Кодексу, працівник Державної автомобільної інспекції тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля-евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках був затверджений постановою Кабінету міністрів України №1102 17 грудня 2008 р. і зазнав численних змін, проте його зміст у деяких випадках суперечить законодавству.

Так, Порядком встановлено, що умовами повернення зазначеним особам транспортного засобу є оплата вартості послуги з транспортування та/або зберігання транспортного засобу, а у разі винесення постанови про накладення стягнення у вигляді штрафу — його сплата. Однак згідно ст. 265-2 КУпАП, за повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що секретар одного з судів допомагав автовласникам уникати штрафів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді