Втручання адвоката у діяльність судді: ВРП звернеться до КДКА Дніпропетровської області

15:18, 24 апреля 2019
ВРП розглянула повідомлення судді Центрально-Міського райсуду Кривого Рогу.
Втручання адвоката у діяльність судді: ВРП звернеться до КДКА Дніпропетровської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 23 квітня 2019 року розглянула повідомлення судді Центрально-Міського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Романа Олександровича Кузнєцова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

Суддя Кузнецов повідомив, що 22 березня 2019 року під час розгляду ним як слідчим суддею клопотання слідчого про арешт тимчасово вилученого майна адвокат, процесуальний статус якого  третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, вчинив щодо нього протиправні дії. Під час судового засідання адвокат схопив стілець і кинув його на стіл, за яким сидів суддя. Суддя Кузнецов сприйняв ці дії як погрозу насильством.

На переконання судді Кузнецова, поведінка адвоката та вільних слухачів, які його підтримували, свідчить про відверте нехтування гарантіями незалежності суддів та явну неповагу до представників органів судової влади.

«Повідомлені суддею обставини підтверджуються відеозаписом судового засідання, який є в матеріалах справи. Вважаю, що своїми діями адвокат порушив положення Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також Правила адвокатської етики»,  зазначив член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності адвоката у зв’язку із вчиненням ним дій, що свідчать про порушення гарантій незалежності судді Центрально-Міського районного суду  Кривого Рогу Дніпропетровської області Романа Олександровича Кузнецова; звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 березня 2019 року за ст. 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України у зв’язку з подією у судовому засіданні 22 березня 2019 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе подання генеральному прокурору щодо порушення гарантій незалежності суддів.

Крім того, ВРП внесе Президентові подання про призначення 16 суддів.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду