Втручання у діяльність судді: ВРП звернеться до прокуратури Дніпропетровської області

08:45, 12 июня 2019
Розглянуто повідомлення судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.
Втручання у діяльність судді: ВРП звернеться до прокуратури Дніпропетровської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Вищої ради правосуддя 11 червня 2019 року розглянуто повідомлення судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Новік Лалі Мурманівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус поінформував: у повідомленні судді Новік Л.М зазначено, що 3 квітня 2019 року були призначені до розгляду дві цивільні справи, а саме 3 про визнання фізичної особи недієздатною та про визнання правочину (договору купівлі-продажу на земельну ділянку) недійсним, що підтверджується списком справ, призначених до розгляду на вказану дату.

Того самого дня, 3 квітня 2019 року, близько 11:00 на мобільний телефон судді Новік Л.М. надійшли sms-повідомлення з використанням ненормативної лексики та погрозами здійснення фізичної розправи стосовно неї та її сім’ї, якщо рішення у справі не буде ухваленим на користь певних учасників процесу.

Як вбачається з тексту sms-повідомлень, номер справи особою не вказано, однак погрози стосувалися справи цивільної юрисдикції за участю жінки похилого віку. У зазначених цивільних справах, як вказала автор повідомлення, фігурують учасники процесу, що підпадають під ознаки суб’єктів, визначених текстом повідомлення.

На запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура Дніпропетровської області поінформувала, що 18 квітня 2019 року прокуратурою області на підставі повідомлення судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Новік Л.М. внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України за фактом втручання в діяльність судді з метою перешкоджання виконанню нею службових обов’язків. Здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області. На цей час досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі та процесуальні дії, спрямовані на встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

«На мій погляд, обставини, про які зазначає суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Новік Л.М., свідчать про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та потребують вжиття передбачених законом заходів», — підсумував Олег Прудивус.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до прокуратури Дніпропетровської області щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Новік Лалі Мурманівни.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звернеться до ГПУ щодо втручання в діяльність судді з Харківської області.

Також Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Шиша Антона Борисовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси