ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю з Черкаської області

13:03, 25 июня 2019
Суддю відсторонено у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.
ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю з Черкаської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 25 червня 2019 року розглянула клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про тимчасове відсторонення судді апеляційного суду Черкаської області Пономаренка Володимира Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, яке надійшло до Вищої ради правосуддя 18 червня 2019 року.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Фомін поінформував, що у клопотанні заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. зазначено, що у провадженні Придніпровського районного суду міста Черкас перебуває справа у кримінальному провадженні від 16 серпня 2018 року за обвинуваченням Пономаренка В.В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 Кримінального кодексу України. Дії Пономаренка В.В. кваліфіковано як одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

На стадії досудового розслідування рішеннями Вищої ради правосуддя від 11 вересня 2018 року та від 23 жовтня 2018 року (продовження відсторонення) суддя Пономаренко В.В. тимчасово відсторонювався від здійснення правосуддя.

Заступник генерального прокурора зазначив у клопотанні про існування багатьох обставин, які стали підставою для винесення попередніх рішень Вищої ради правосуддя. Також вказав, що, обіймаючи посаду судді апеляційного суду Черкаської області, Пономаренко В.В. зможе впливати на свідків, яких планується допитати під час судового розгляду, суддів, які розглядають справу за його обвинуваченням, оскільки він як суддя апеляційного суду здійснює перегляд судових рішень, зокрема й прийнятих зазначеними суддями.

Крім того, у клопотанні зазначено, що у зв’язку з розглядом обвинувального акта щодо вчинення суддею Пономаренком В.В. кримінального правопорушення він позбавлений можливості виконувати обов’язки судді з дотриманням встановлених стандартів та без виникнення в учасників відповідних судових проваджень сумнівів у його справедливості, безсторонності та неупередженості.

Участь у розгляді зазначеного питання взяли представник Генеральної прокуратури — прокурор четвертого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Ігор Семак та представник судді Пономаренка В.В. адвокат Сергій Дзігора.

Зокрема, представник Генеральної прокуратури Ігор Семак зазначив, що це клопотання подане після повернення Вищою радою правосуддя попереднього клопотання щодо судді Пономаренка В.В. У рішенні Вищої ради правосуддя було вказано на недолік клопотання — відсутність реквізитів у дорученні про вручення копії клопотання судді Пономаренку В.В. Цей недолік наразі виправлено, додатки до клопотання містять доручення про вручення копії клопотання і представлення цього клопотання в засіданні ВРП, видане 12 червня 2019 року.

Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити,тимчасово відсторонити суддю апеляційного суду Черкаської області Пономаренка Володимира Володимировича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП ухвалила рішення про переведення судді апеляційного суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді