Оскарження положень Регламенту ВККС: Велика Палата ВС ухвалила рішення

09:16, 26 июня 2019
Суд розглянув справу за позовом про визнання протиправними та нечинними положень Регламенту ВККС.
Оскарження положень Регламенту ВККС: Велика Палата ВС ухвалила рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 червня Велика Палата Верховного Суду розглянула справу за позовом про визнання протиправними та нечинними положень Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а саме підпунктів 4.10.1, 4.10.2, 4.10.3, 4.10.5, 4.10.6 пункту 4.10, що регулюють порядок розгляду Комісією інформації щодо судді (кандидата на посаду судді), висновку про невідповідність судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності, наданих Громадською радою доброчесності. Зазначеними нормами Регламент ВККС був доповнений відповідно до рішення Вищої кваліфкомісії від 29 грудня 2017 року №140/зп-17.

На думку позивача, такі зміни суперечать положенням Конституції та Закону України «Про судоустрій і статус суддів». До того ж вони не були узгоджені із представниками ГРД. З огляду на це позивач звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду з вимогою визнати підпункти Регламенту ВККС протиправними та нечинними.

Проаналізувавши оскаржувані положення Регламенту, колегія суддів КАС ВС дійшла висновку, що скасуванню підлягають такі його підпункти:

- підпункт 4.10.2 Суддя (кандидат на посаду судді) має бути ознайомлений Громадською радою доброчесності з інформацією, що може свідчити про невідповідність його критеріям професійної етики та доброчесності (далі — інформація негативного характеру) або висновком, та має право надати Громадській раді доброчесності відповідні пояснення;

- підпункт 4.10.3 Інформація або висновок має містити <…> У разі недотримання Громадською радою доброчесності зазначених вимог Комісія у складі колегії може ухвалити рішення про залишення без розгляду такої інформації або висновку;

- підпункт 4.10.6 Повноваження представника Громадської ради доброчесності підтверджуються письмовим рішенням ГРД, ухваленим на її зборах, яке подається відповідальному працівнику секретаріату Комісії до початку розгляду відповідного питання на засіданні Комісії.

Натомість підпункт 4.10.1 Регламенту, в якому йдеться про порядок подання інформації чи висновку ГРД до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, та підпункт 4.10.5, яким визначено порядок розгляду Вищою кваліфікаційною комісією висновку або інформації ГРД, КАС ВС визнав законними.

Розглянувши апеляційну скаргу ВККС, Велика Палата Верховного Суду залишила її без задоволення, а рішення КАС ВС — без змін.

Повний текст судового рішення буде виготовлено протягом 10 днів.

З рішенням Касаційного адміністративного суду у складі ВС можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Велика Палата визначила умови набуття права власності за набувальною давністю.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки