ВРП тимчасово відсторонила суддю з Одеської області

14:51, 22 августа 2019
Суддю Олександра Боярського відсторонили строком на шість місяців.
ВРП тимчасово відсторонила суддю з Одеської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 22 серпня розглянула подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського О.О. від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Доповідач член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 жовтня 2018 року № 3108/3дп/15-18 та надалі ухвалою Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 7 листопада 2018 року № 3377/3дп/15-18 суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського Олександра Олександровича притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у вигляді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя строком на шість місяців з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді з направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації для слідчих суддів та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Дисциплінарну справу стосовно судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського О.О. відкрито на підставі дисциплінарної скарги Гарлицької М.А.

Скаржниця зазначила, що слідчим суддею Боярським О.О. постановлено ухвалу від 4 січня 2016 року про проведення огляду, ухвалу від 1 лютого 2016 року про проведення обшуку та ухвалу від 1 лютого 2016 року про накладення арешту на майно під час досудового розслідування, яке здійснювалося Білгород-Дністровським ВП ГУ НП в Одеській області за частиною першою статті 382, частиною першою статті 162 Кримінального кодексу України. Слідчим суддею Боярським О.О., на думку Гарлицької М.А., навмисно порушено норми кримінального процесуального законодавства, допущено зухвале порушення правил суддівської етики та основоположних прав і свобод людини, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Зокрема, автор скарги стверджувала, що її не було повідомлено про розгляд клопотань слідчого про проведення огляду, обшуку та накладення арешту на майно, яким вона користується разом із неповнолітніми дітьми, на її адресу не надсилалися судові рішення, прийняті за результатами розгляду цих клопотань. Про наявність кримінального провадження та розгляд клопотань слідчого їй стало відомо з офіційного порталу «Судова влада України».

Гарлицька М.А. зазначила, що звернулася до слідчого судді Боярського О.О. із заявою про видачу копій судових рішень, однак їй було відмовлено. Копію ухвали Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 1 лютого 2016 року про накладення арешту вона отримала лише після звернення з відповідною заявою до голови суду Смаглія М.В.

На думку Гарлицької М.А., суддя Боярський О.О. позбавив її можливості брати участь у розгляді клопотань слідчого та в подальшому перешкоджав в отриманні копій судових рішень із метою позбавлення можливості оскаржити їх в апеляційному порядку.

Постановленою ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 1 лютого 2016 року про накладення арешту на майно суддя Боярський О.О. порушив права скаржниці та її неповнолітніх дітей на житло, оскільки вказаною ухвалою їй та будь-яким іншим особам, окрім ОСОБА_1, заборонено користуватися будинком, в якому вона проживає з дітьми.

Водночас цією ухвалою суддя Боярський О.О. втрутився в цивільно-правовий спір подружжя про поділ майна, в межах якого вже ухвалювалися рішення про забезпечення позову та арешт рухомого і нерухомого майна, та фактично змінив раніше ухвалені рішення.

Допущення суддею Боярським О.О. порушення прав скаржниці та її неповнолітніх дітей підтверджено ухвалою апеляційного суду Одеської області від 4 березня 2016 року, якою скасовано ухвалу про накладення арешту на майно.

За результатами розгляду дисциплінарної справи Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла обґрунтованого висновку, що суддя Боярський О.О. допустив порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, а саме: не зазначив в ухвалі переліку рухомого майна, на яке накладено арешт; не повідомив власника майна, на яке накладено арешт, про розгляд клопотання про арешт майна; не навів в ухвалі мотивів прийняття аргументів сторони обвинувачення щодо необхідності заборони користуватися арештованим нерухомим та рухомим майном; заборонив співвласнику користуватися майном, тобто використовувати житлове приміщення, в якому на законних підставах проживала особа з дітьми; фактично вирішив спір, який розглядався в іншому суді в порядку цивільного судочинства; не навів в ухвалі мотивів прийняття або відхилення доводів заяви прокурора щодо розгляду клопотання про арешт майна без виклику сторін.

До Вищої ради правосуддя надійшла скарга судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського О.О. на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

За результатами розгляду скарги Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 11 червня 2019 року № 1619/0/15-19, яким залишила без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 жовтня 2018 року № 3108/3дп/15-18.

12 червня 2019 року Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя внесено до Вищої ради правосуддя подання про відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського О.О. від здійснення правосуддя.

З урахування зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярського Олександра Олександровича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням його до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації для слідчих суддів та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Боярським Олександром Олександровичем курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпра Віталія Циганкова

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді