Борг України за судовими рішеннями становить 4,22 мільярда гривень

16:30, 2 октября 2019
Невиконані рішення експерти поділили на три основні групи: рішення у соціальних, трудових спорах та рішення юридичних осіб, відповідальність за які несе держава.
Борг України за судовими рішеннями становить 4,22 мільярда гривень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Держава заборгувала перед українцями за судовими рішеннями 4 мільярди 22 мільйони 107 тисяч 177 гривень. Про це повідомив голова правління громадської організації «Експертний центр з прав людини» Володимир Сущенко, передає прес-служба ВРП.

Відомо, що аналіз здійснила група експертів Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Всі невиконані рішення експерти поділили на три основні групи: рішення у соціальних, трудових спорах та рішення юридичних осіб, відповідальність за які несе держава.

Так, загальна кількість судових рішень, прийнятих до обліку за Програмою 4040, станом на листопад 2018 року становить 305 534.

З листопада 2018 року до січня 2019 року зареєстровано 8 731 рішення. На сьогодні не виконано 314 285 рішень. У 2018 році за вказаною Програмою було виконано 25% загальної кількості.

Сущенко зазначив, що загальна сума боргу держави перед громадянами на початок 2019 року становить 4,22 мільярда гривень.

Як повідомив експерт, на сьогодні діють 17 Законів України, 6 рішень Конституційного Суду України, 3 постанови Кабінету міністрів України, 5 наказів Міністерства юстиції України, які регулюють виконання рішень судів. Однак наявність такої кількості нормативно-правових актів, за словами В .Сущенка,  не сприяє вирішенню проблеми виконання судових рішень.

Іншими причинами невиконання судових рішень є, зокрема, соціально-політичні, організаційно-правові, а також відсутність чіткої взаємодії між органами, від яких залежить виконання судового рішення, відсутність єдиних місії та мети виконавчої, законодавчої та судової влади в контексті виконання судових рішень.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя ККС ВС розповів про наслідки скорочення суддів ВС, передбачене законопроектом №1008.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду