Скорочення суддів ВС, передбачене законопроектом №1008: суддя ККС ВС розповів про наслідки

15:36, 2 октября 2019
Скорочення кількості суддів ВС вдвічі може спричинити вагоме збільшення строків розгляду кримінальних проваджень.
Скорочення суддів ВС, передбачене законопроектом №1008: суддя ККС ВС розповів про наслідки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На початку роботу Касаційного кримінального суду в грудні 2017 року — січні 2018 року кожному суді після розподілу були передані залишки справ від ВССУ, яких вистачило, щоб призначити їх розгляд на рік вперед. Про це пише на своїй сторінці у Facebook суддя ККС ВС Микола Мазур.

У повідомленні йдеться, що багато з цих справ надійшли до колишнього ВССУ ще в 2015–2016 роках, а деякі навіть раніше — на початку 2000-х років.

«Цих залишків вже немає. Судді ККС ВС доклали максимум зусиль, щоб розглянути їх в набільш короткі строки, наскільки це можливо», — наголошує Мазур.

Зазначається, що провадження, які надійшли сьогодні, будуть розглядатися не через рік, а вже в грудні, а деякі — в січні.

Суддя наголошує, що в судах першої та апеляційної інстанцій наразі існує величезна нестача суддів. У зв’язку з цим кількість проваджень, які ці суди здатні розглянути протягом відповідного періоду часу, є обмеженою.

«По мірі заповнення вакансій буде зростати й кількість розглянутих проваджень, а відтак — і кількість касаційних скарг», — зазначає Мазур.

Наголошується, що заплановане законопроектом №1008 скорочення кількості суддів ВС вдвічі може спричинити вагоме збільшення строків розгляду кримінальних проваджень на рівні касаційної інстанції.

Суддя ККС ВС повідомив, до яких наслідків це може призвести:

  1. До порушень права людини на судовий розгляд протягом розумного строку. Адже іноді учасники (як засуджені та виправдані, так і потерпілі та інші особи) чекають на рішення Верховного Суду роками, перебуваючи в стані невизначеності.
  2. До виплат десятків чи сотень тисяч євро за рішеннями ЄСПЛ у зв’язку з порушенням розумних строків судового розгляду.
  3. До звільнення від кримінальної відповідальності і покарання винуватих осіб через закінчення строків давності притягнення до відповідальності (у випадку наявності підстав для скасування судового рішення) тощо.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, які поправки враховані у законопроекті №1008 до другого читання

Крім того, ми писали, що суддів Верховного Суду буде притягати до відповідальності Комісія з питань доброчесності та етики.

Також ми підбили підсумок поправок до законопроекту №1008 Зеленського.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді