Намагалися зірвати судове засідання у справі КП УПЦ: ВРП звернулася до Генпрокуратури

15:59, 13 декабря 2019
До ВРП звернулись судді Шостого апеляційного адміністративного суду про втручання в їхню діяльність.
Намагалися зірвати судове засідання у справі КП УПЦ: ВРП звернулася до Генпрокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 12 грудня, Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Степанюка Анатолія Германовича, Губської Людмили Вікторівни, Епель Оксани Володимирівни про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, передає прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко поінформував, що у повідомленні зазначено, що у провадженні Шостого апеляційного адміністративного суду перебуває низка справ, зокрема за апеляційними скаргами релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної церкви (Православної церкви України)» та Міністерства культури України на ухвалу окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня 2019 року у справі за адміністративним позовом релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського патріархату» до Міністерства культури України про визнання протиправним та скасування наказу; за апеляційними скаргами Яременко О.В. та Міністерства культури України на ухвалу окружного адміністративного суду міста Києва від 4 вересня 2019 року у справі за адміністративним позовом релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» до Міністерства культури України, Яременко О.В. про визнання протиправними та скасування відомостей.

Відповідно до протоколів автоматизованого розподілу справ між суддями справи були передані на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Степанюка А.Г., суддів Губської Л.В., Епель О.В.

Як зазначають судді, під час судового засідання 6 листопада 2019 року за результатами розгляду питання щодо наявності у Т. повноважень представляти інтереси сторони у справі встановлено відсутність таких повноважень. Після оголошення судом відповідних відомостей вільні слухачі, які перебували у залі судового засідання у кількості близько 70 осіб, почали вчиняти дії, спрямовані на зрив судового засідання: голосно висловлюватися, викрикувати погрози, порушувати громадський порядок. Після повторно зробленого вказаним особам зауваження суд видалив їх із залу судового засідання. Проте вказані особи не підкорилися розпорядженням головуючого та судових розпорядників, продовжували вчиняти дії, спрямовані на порушення громадського порядку, у зв’язку із чим було оголошено перерву у розгляді справи до 11 листопада 2019 року.

11 листопада 2019 року, як повідомили судді, після початку розгляду справи до приміщення суду увірвалося близько 70 невідомих осіб, які назвалися вільними слухачами та, прорвавши кордон охорони Національної поліції, намагалися увірватися до залу судових засідань, де відбувався судовий розгляд. Такими діями невідомі особи порушили громадський порядок, пошкодили майно суду і заподіяли тілесні ушкодження працівникам охорони.

Порушення громадського порядку негативно налаштованими невідомими особами змусило присутніх у залі судового засідання представників у справі та вільних слухачів забарикадуватися у приміщенні разом із колегією суддів до приїзду спецпідрозділу Національної поліції та посилення охорони суду.

При цьому перешкод для спостереження за ходом судового засідання не було, оскільки з огляду на суспільний інтерес до розгляду справи колегія суддів вжила заходів щодо організації прямої трансляції судового засідання, а отже, за перебігом засідання можна було спостерігати в холі приміщення суду та за допомогою гаджетів.

Суддям стало відомо, що 6 листопада 2019 року 46 осіб звернулися до районного відділу Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві із заявами про вчинення колегією суддів злочину у зв’язку з недопуском Т. до участі у вказаній справі як представника позивача.

Такі дії судді Степанюк А.Г., Губська Л.В. та Епель О.В. розцінюють як втручання у їхню діяльність під час здійснення правосуддя та просять вжити передбачених законом заходів реагування.

У ході перевірки повідомлення суддів було встановлено, що слідчим відділом Печерського управління поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 11 листопада 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, за фактом втручання в діяльність суддів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов’язків.

Зважаючи на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11 листопада 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’явилось рішення ВРП про надання висновку до законопроекту про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва