Велика палата КСУ розглядає конституційність положень статті 375 Кримінального Кодексу

16:41, 29 января 2020
На думку авторів клопотання, оспорювані положення статті 375 КК України є інструментом впливу на незалежність і недоторканність суддів.
Велика палата КСУ розглядає конституційність положень статті 375 Кримінального Кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 28 січня, Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України положень статті 375 Кримінального кодексу України. Про це інформує офіційний сайт КСУ.

Нормами вказаної статті передбачено:

«1. Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

2. Ті самі дії, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів, в інших особистих інтересах чи з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років».

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Галина Юровська зазначила, що народні депутати наголошують на відсутності в нормативних актах визначення поняття «завідомо неправосудне», тому вважають його оціночним. На думку авторів клопотання, оспорювані положення статті 375 КК України є інструментом впливу на незалежність і недоторканність суддів, оскільки інші учасники кримінального процесу тлумачать ці норми на власний розсуд.

Суддя-доповідач повідомила, що з метою забезпечення повного і об’єктивного розгляду справи та ухвалення Судом обґрунтованого рішення надіслано запити до органів державної влади, закладів вищої освіти, наукових установ, членів Науково-консультативної ради Конституційного Суду України.

Велика палата Конституційного Суду України перейшла до закритої частини пленарного засідання у цій справі для ухвалення рішення.

Участь у пленарному засіданні взяли уповноважені представники авторів клопотання: народний депутат України Григорій Мамка, адвокати Дмитро Бондарчук та Богдан Слободян.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як Конституційний Суд вирішує долю судової реформи Зеленського.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси