Конституційність положень Закону про Нацполіцію: КСУ перейшов до закритої частини засідання

17:15, 5 февраля 2020
Перший сенат Конституційного Суду України розпочав розгляд скарги Сергія Зінченка у формі письмового провадження.
Конституційність положень Закону про Нацполіцію: КСУ перейшов до закритої частини засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Зінченка Сергія Анатолійовича щодо відповідності Конституції України положень пункту 3 частини першої статті 97 Закону України «Про Національну поліцію». По це повідомляє відділ комунікацій Конституційного Суду України та правового моніторингу.

Нормами оспорюваної статті передбачено, що одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності поліцейського є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави.

Ця допомога призначається і виплачується особам, які за Законом мають право на її отримання, у разі «визначення поліцейському інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час виконання ним службових обов’язків, пов’язаних із виконанням повноважень та основних завдань міліції або поліції, чи участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, протягом шести місяців після звільнення його з поліції внаслідок причин, зазначених у цьому пункті».

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Віктор Колісник зазначив, що автор клопотання вважає оспорювані положення Закону дискримінаційними, оскільки згідно з ними «вказана допомога виплачується лише працівникові поліції, якого звільнено по хворобі». Відтак це ставить в нерівне становище колишніх поліцейських, які добросовісно виконували свої обов’язки та отримали інвалідність внаслідок служби в поліції і звільнилися з неї за власним бажанням.

Суддя-доповідач повідомив, що з метою забезпечення повного і об’єктивного розгляду справи та ухвалення Судом обґрунтованого рішення направлено запити до органів державної влади, закладів вищої освіти, наукових установ з проханням висловити позиції щодо питань порушених у конституційній скарзі.

Перший сенат Конституційного Суду України перейшов до закритої частини пленарного засідання у цій справі для ухвалення рішення.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» анонсувала, що Конституційний Суд розгляне закон про Нацполіцію щодо виплати допомоги поліцейським.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду