Вперше та за новою процедурою: КАС ВС провів судове засідання у режимі відеоконференції

13:19, 15 апреля 2020
Для підготовки судового засідання в режимі відеоконференції проводиться певна процедура.
Вперше та за новою процедурою: КАС ВС провів судове засідання у режимі відеоконференції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 15 квітня, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вперше провів судове засідання в режимі відеоконференції, коли сторони у справі перебували поза межами суду і використовували особисті технічні засоби. Про це повідомляє офіційний сайт Верховного Суду.

У ВС нагадали, що можливість проведення таких відеозасідань передбачена Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до процесуальних кодексів. Зокрема, ст. 195 КАС України доповнено ч. 4, в якій зазначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

До законодавчих змін судові засідання в режимі відеоконференції проводилися у форматі, коли сторона у справі перебувала в приміщенні суду, розташованому найближче до місця її перебування.

Як зауважив голова Касаційного адміністративного суду, головуючий суддя у справі Михайло Смокович, така норма, коли учасник справи може брати участь у справі поза межами суду з використанням особистих технічних засобів, для КАС України не нова. Цей режим слухання справ мав запрацювати із запровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи у 2019 році, але, як відомо, через технічні проблеми ця система не була введена в дію.

«Прикро, що саме пандемія і карантинні заходи стали поштовхом для впровадження такого режиму судових засідань. У той же час впевнений, що ця новела буде апробована, добре себе зарекомендує, а тимчасові нормативні зміни залишаться у процесуальному законодавстві й надалі», – сказав Михайло Смокович.

Для підготовки судового засідання в режимі відеоконференції проводиться певна процедура.

8 квітня 2020 року Державна судова адміністрація України наказом № 169 затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду. Цим документом передбачено, що проведення судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку забезпечує комплекс технічних засобів та програмного забезпечення EasyCon.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua. Не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за зразком, вказавши назву суду, номер судової справи, дату та час судового засідання, своє прізвище, ім’я та по батькові, свій статус у судовій справі, електронну адресу, номер телефону для зв’язку із судом.

Головуючий суддя приймає рішення про проведення засідання у режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості, про це рішення співробітник суду інформує учасника справи за номером телефону або на електронну пошту, які вказані в заяві.

До початку відеоконференції секретар судового засідання зобов’язаний перевірити роботу системи.

Учасники судового засідання зобов’язані зайти та авторизуватися в Системі із застосуванням електронного підпису за 10 хвилин до початку засідання, активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що заяву Миколаївського апеляційного суду про те, що проведення судових засідань з використанням Skype та Zoom порушує закон про захист персональних даних, розкритикували в соцмережах.

Крім того, в Шостому апеляційному адмінсуді вперше розглянули справу у режимі відеоконференції поза приміщенням суду.

Разом з тим Рівненський апеляційний суд допитав свідка за допомогою Skype.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва