Подання Президентові про призначення Едуарда Бовкуна на посаду судді: заява ВРП

19:05, 9 июня 2020
У ВРП не було обґрунтованих підстав не вносити Президентові України подання про призначення Едуарда Бовкун на посаду судді.
Подання Президентові про призначення Едуарда Бовкуна на посаду судді: заява ВРП
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 2 червня ухвалила рішення внести Президентові України подання про призначення на посаду судді Дніпровського районного суду міста Києва Бовкуна Едуарда Михайловича, передає офіційний сайт ВРП.

«Враховуючи суспільний інтерес до вказаної кандидатури, вважаємо за необхідне повідомити таке.

У 2009 році Бовкун Е.М. Указом Президента України призначений на посаду судді Дніпровського районного суду міста Києва строком на п’ять років. Після закінчення строку повноважень судді Бовкун Е.М. обіймав посаду судді у зазначеному суді, однак правосуддя не здійснював.

У січні 2014 року Бовкун Е.М. звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про рекомендування його для обрання на посаду судді Дніпровського районного суду міста Києва безстроково та успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання.

У жовтні 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшло рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з рекомендацією про призначення Бовкуна Е.М. на посаду судді Дніпровського районного суду міста Києва.

При дослідженні матеріалів суддівського досьє Бовкуна Е.М. Вища рада правосуддя встановила, що стосовно нього порушувалось кримінальне провадження за частиною другою статті 368 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). На підставі статті 31 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП витребувала матеріали кримінального провадження, з яких вбачалося, що досудове розслідування проводилось Прокуратурою міста Києва, однак сформульоване обвинувачення Бовкуна Е.М. не підтвердилось у судовому засіданні та не доведено, що в його діянні є склад злочину, передбаченого частиною другою статті 368 КК України.

У 2017 році кримінальне провадження стосовно Бовкуна Е.М. було повністю закрито на підставі пункту 2 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з відсутністю в його діянні складу кримінального правопорушення.

Крім того, згідно з рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції, прийнятого за результатами повної перевірки декларації Бовкуна Е.М. за 2016 рік, ознак вчинення ним правопорушень не встановлено.

Відповідно до частини четвертої статті 37 Закону України «Про Вищу ради правосуддя» Вища рада правосуддя може ухвалити рішення про відмову у внесенні Президентові України подання про призначення судді на посаду відповідно до пункту 1 частини дев’ятнадцятої статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» тільки на підставі обґрунтованих відомостей, які були отримані Вищою радою правосуддя в передбаченому законом порядку, якщо:

1) такі відомості не були предметом розгляду Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

2) Вища кваліфікаційна комісія суддів України не дала належної оцінки таким відомостям в межах процедури кваліфікаційного оцінювання щодо відповідного кандидата.

Таким чином, у ВРП не було обґрунтованих підстав не вносити Президентові України подання про призначення Бовкуна Е.М. на посаду судді, оскільки з огляду на презумпцію невинуватості вказана особа є невинуватою.

ВРП може оцінювати підстави закриття справи, крім відсутності складу правопорушення. Однак інших підстав закриття справи стосовно Бовкуна Е.М. встановлено не було», — йдеться у заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесе Президенту подання про призначення 28 кандидатів на посади суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська