ВРП звільнила суддю з Київщини за вчинення істотного дисциплінарного проступку

18:14, 24 июня 2020
Звільнення судді з посади обґрунтовано низкою факторів.
ВРП звільнила суддю з Київщини за вчинення істотного дисциплінарного проступку
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 23 червня, Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Бондаренка Ігоря Анатолійовича з посади судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку, передає офіційний сайт ВРП.

Звільнення судді з посади обґрунтовано таким.

Рішенням Вищої ради юстиції від 6 грудня 2010 року № 1344/0/15-10 внесено подання до Верховної Ради України про звільнення Бондаренка І.А. з посади судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області за порушення присяги.

Постановою Верховної Ради України від 21 квітня 2011 року № 3288-VI, зокрема, Бондаренка І.А. звільнено з посади судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області за порушення присяги судді.

У січні 2012 року Бондаренко І.А. подав до Європейського суду з прав людини заяву проти України.

19 січня 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Куликов та інші проти України», зокрема і за заявою Бондаренка І.А., яким постановив, що Україна порушила стосовно позивача пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з недотриманням принципів незалежності та безсторонності, та статтю 8 Конвенції, якою кожному гарантується право на повагу до приватного і сімейного життя.

У зв’язку із прийняттям Європейським судом з прав людини вказаного рішення Бондаренко І.А. на підставі пункту 3 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України у квітні 2017 року подав до Верховного Суду України заяву, в якій просив визнати незаконною Постанову Верховної Ради України від 21 квітня 2011 року № 3288-VI в частині звільнення його з посади судді та скасувати її.

Рішенням Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 19 лютого 2018 року визнано протиправною та скасовано постанову Верховної Ради України від 21 квітня 2011 року № 3288-VІ в частині звільнення Бондаренка І.А. з посади судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області за порушення присяги судді, зобов’язано Верховну Раду України передати матеріали та подання Вищої ради юстиції від 6 грудня 2010 року № 1344/0/15-10 в частині внесення подання про звільнення Бондаренка І.А. з посади судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області за порушення присяги до Вищої ради правосуддя для розгляду.

На виконання рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 19 лютого 2018 року з апарату Верховної Ради України до Вищої ради правосуддя надійшли вказані матеріали та подання.

При перевірці та дослідженні матеріалів встановлено, що під час розгляду цивільних справ суддею Бондаренком І.А. не враховано положення Земельного кодексу України щодо заборони на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, всупереч вимогам статті 19 Конституції України рішенням суду фактично змінено цільове призначення спірних земельних ділянок з ведення товарного сільськогосподарського виробництва на ведення підсобного сільського господарства, при цьому не залучено до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, державні органи і установи, стосовно яких рішенням суду було вирішено питання, що порушило їхнє право на захист своїх інтересів при розгляді справи, допущено порушення статті 223 ЦПК України щодо встановлення дати набрання законної сили судовим рішенням. Вказані порушення встановлено судом апеляційної інстанції та кваліфіковано їх як порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Також встановлено, що суддя Бондаренко І.А. ухвалою від 16 грудня 2008 року змінив спосіб і порядок виконання постанов місцевого суду одразу у семи адміністративних справах про стягнення коштів, змінив сторону виконавчого провадження, незважаючи на те, що сторони не просили цього і суд таке процесуальне питання по суті не розглядав, всупереч вимогам статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції на момент прийняття рішення фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось. Під час апеляційного перегляду судом апеляційної інстанції прийнято окрему ухвалу як акт реагування на допущені судом порушення норм права.

Вища рада правосуддя, розглянувши подання та матеріали, погодилася з тим, що встановлені Вищою радою юстиції факти у сукупності свідчать про порушення суддею присяги, допущені суддею дії з урахуванням змін у законодавстві, яким урегульовано питання притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, на сьогодні є істотним дисциплінарним проступком, вчинення якого є підставою для звільнення судді з посади відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддю з Херсонщини відсторонили від здійснення правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді