Здобутки Венеційської комісії та органів конституційної юстиції: розпочала роботу онлайн-конференція

15:55, 25 июня 2020
Організаторами виступили Конституційний Суд України, Венеційська Комісія за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.
Здобутки Венеційської комісії та органів конституційної юстиції: розпочала роботу онлайн-конференція
Фото з офіційного сайту КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляла «Судово-юридична газета» сьогодні, 25 червня, проходить Міжнародна онлайн-конференція Міжнародна онлайн-конференція «Взаємні здобутки Європейської Комісії «За демократію через право» і органів конституційної юстиції та проблеми тлумачення у конституційному судочинстві».

У конференції беруть участь державні діячі, провідні вчені, іноземні експерти, юристи-практики з України, ФРН, Республіки Молдова, Литовської Республіки, Республіки Киргизстан, Республіки Казахстан, а також міжнародних організацій та фондів (Рада Європи, ОБСЄ, Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ), інформує прес-служба КСУ.

Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький привітав учасників Міжнародної онлайн-конференції з початком його роботи та наголосив, що для Конституційного Суду України день прийняття Основного Закону України є знаковою подією. Цим документом засновано орган конституційної юстиції, яким є Конституційний Суд України, покликаний гарантувати верховенство Основного Закону України.

Олександр Тупицький також від імені Конституційного Суду України щиро привітав Президента Венеційської Комісії Джанні Букіккіо з визначною подією – 30-ю річницею заснування Європейської Комісії «За демократію через право».

Виступаючи перед учасниками заходу, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що незабаром виповниться 30 років українському парламентаризму, що є визначною датою для держави. Дмитро Разумков акцентував увагу на конструктивній співпраці Верховної Ради України з Конституційним Судом України, результати якої є важливою для якісної законотворчої роботи Парламенту.

До учасників конференції з вітальним словом звернувся Президент Європейської Комісії «За демократію через право» Джанні Букіккіо. Він подякував Голові Конституційного Суду України за можливість проведення спільного заходу, зазначивши, що це дозволяє обговорити важливі теми та актуальні питання, які потребують об’єднання зусиль задля їх вирішення. Голова Венеційської Комісії підкреслив, що Комісія тісно співпрацює з Україною, починаючи з 1995 року, і за цей час Україна стала одним з найкращих партнерів Венеційської Комісії. Джанні Букіккіо наголосив на ефективній роботі Конституційного Суду України у питанні захисту прав людини і громадянина, а також обстоюванні конституційних принципів та цінностей.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Посол Генрік Вілладсен наголосив на  унікальності та актуальності конференції. Посол зазначив, що пандемія у світі стала випробовуванням на вірність навіть для найвідданіших інтернаціоналістів. За словами Генріка Вілладсена, в багатьох країнах наразі відбувається послаблення демократії. Проте, додав він, саме Венеційська Комісія та органи конституційної юстиції залишаються бастіонами захисту принципів рівності та свободи в ці непрості часи.

Директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Штефан Хюльсхьорстер привітав Україну та Конституційний Суд з величним святом – Днем Конституції України. Він відзначив багаторічну плідну співпрацю Німецького фонду міжнародного правового співробітництва з Україною та наголосив на тому, що конституційна система розвивається задля зміцнення верховенства права у світі.

Заступник Голови Конституційного Суду України, член Європейської Комісії «За демократію через право» Сергій Головатий під час вітального слова зупинився на історичних аспектах співпраці України з Венеційською Комісією, яка, за його словами, почалася ще до ухвалення чинної Конституції України. Сергій Головатий зазначив, що Венеційська Комісія відіграла важливу роль для виконання Україною зобов’язань, що їх вона взяла на себе при вступі до Ради Європи.

Раніше «Судово-юридична газета» детально розповідала про виступ Олександра Тупицького та Дмитра Разумкова в ході конференції.

З трансляцією заходу можна ознайомитись за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді